Βουλή: Ψηφίστηκε η παράταση στην απαγόρευση πώλησης κόκκινων δανείων

Πολυκατοικίες στην Αθήνα την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015. 
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Πολυκατοικίες στην Αθήνα την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Το πάγωμα της δυνατότητας πώλησης ή μεταβίβασης κόκκινων δανείων παρατάθηκε. Ποια είναι η νέα ημερομηνία. Διακομματική συμφωνία στη Βουλή με το ΚΚΕ να δηλώνει "παρών"

Με ευρεία στήριξη από τις περισσότερες πτέρυγες της Βουλής, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η κυβερνητική τροπολογία που παρατείνει έως τις 15 Απριλίου την απαγόρευση μεταβίβασης τριών κατηγοριών κόκκινων δανείων (καταναλωτικά, στεγαστικά πρώτης κατοικίας και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) σε ειδικές εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης.

«Οι τρείς αυτές κατηγορίες κόκκινων δανείων βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση» είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι η νέα παράταση δόθηκε μέχρι να συμφωνηθεί με τους δανειστές το τελικό πλαίσιο λειτουργίας. Δεσμεύθηκε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. «Θέλουμε να διατηρηθεί πολύ υψηλός βαθμός κοινωνικής προστασίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση έχει θέσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων» πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης αλλά παραδέχθηκε ότι οι θεσμοί σε πολλά από αυτά τα θέματα έχουν «τις δικές τους απόψεις».

Ο υπουργός Οικονομίας απεκάλυψε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ιδρυθεί καμία εταιρεία διαχείρισης και μεταβίβασης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα. «Δεν έχει προχωρήσει αυτό. Θα γίνει, αλλά θα πάρει χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο στη λεπτομέρειά του» είπε και υπογράμμισε ότι στη διαπραγμάτευση περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έχει καθυστερήσει αλλά επισήμανε ότι για αυτό δεν φταίει η ελληνική πλευρά.

Απαντώντας, μάλιστα, στην κριτική που ασκήθηκε κατά της κυβέρνησης για «κωλυσιεργία» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ο κ. Σταθάκης τόνισε: «είναι άδικη η κριτική ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί ή ότι κινείται σε ένα διαρκές “φάσμα ψέματος”» είπε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κόκκινα δάνεια
SHARE: