Βραδυφλεγής βόμβα για την αγορά οι επιταγές

Βραδυφλεγής βόμβα για την αγορά οι επιταγές
shutterstock

Οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για ντόμινο επιπτώσεων, όταν οι επιταγές της πανδημίας θα χρειαστεί να πληρωθούν και ζητούν πρόγραμμα χρηματοδότησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ως «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, μιλώντας στο NEWS 24/7,  τις επιταγές που λόγω της πανδημίας παραμένουν «παγωμένες» επί μήνες και φυσικά κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα με άλλες συσσωρευμένες υποχρεώσεις.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ντόμινο επιπτώσεων, όταν οι επιταγές της πανδημίας θα χρειαστεί να πληρωθούν ενώ ισχυρίζονται ότι έχουν ενημερώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα πρόγραμμα χρηματοδότησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, οι επιχειρήσεις που οφείλουν επιταγές από προηγούμενους μήνες, μετά τις συνεχείς μεταθέσεις πληρωμών μέσα στο 2021, πλέον δεν προστατεύονται. Οπως λένε οι μικρομεσαίοι «κακώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ότι μπαίνουμε στον τρίτο μήνα κανονικότητας και αίρει όλα εκείνα τα μέτρα που μέχρι πρότινος έδιναν ανάσα και κρατούσαν ζωντανές τις επιχειρήσεις».

Παράλληλα επισημαίνουν μετ’ επιτάσεως ότι αν και η μείωση των μεταχρονολογημένων επιταγών οδηγεί εμμέσως στην εξυγίανση του συναλλακτικού κυκλώματος, οι συνεχιζόμενες παρατάσεις καθιστούν πλέον τις επιταγές αβέβαιο τρόπο πληρωμής και για αυτό σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν δέχεται πλέον την προμήθεια πρώτων υλών ή προϊόντων με τη χρήση επιταγής.

Το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια φορά οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις καθώς λόγω της υφιστάμενης κατάστασης οι επιταγές καθίστανται με αυτόν τον τρόπο βασικό μέσο συναλλαγής για τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν διαπραγματευτική ισχύ σε αντίθεση με τις μικρότερες που αποτελούν για άλλη μια φορά τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας.

Για το θέμα των επιταγών, είχε τοποθετηθεί η ΓΣΕΒΕΕ προτείνοντας από τον περασμένο Μάρτιο χαμηλότοκο δανεισμό των εκδοτών των επιταγών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς έχει επισημάνει ότι «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και αν δεν γίνει κάτι έγκαιρα θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο από τις απλήρωτες επιταγές που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Οφειλές 4 δισ. ευρώ

Ερωτηθέντα από το NEWS 24/7, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το ακριβές μέγεθος του συνολικού ποσού των επιταγών της πανδημίας που κυκλοφορούν αγορά, τοποθετούν το ύψος των οφειλών στα 4 δισ. ευρώ, χωρίς – όπως ισχυρίζονται – η εκτίμηση αυτή να είναι ασφαλής, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τα ποσά που στο μεσοδιάστημα έχουν πληρωθεί έστω και μερικώς από τους εκδότες τους.

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αναγνωρίζουν την ύπαρξη του προβλήματος των επιταγών στην αγορά προσθέτοντας μάλιστα και άλλες διαστάσεις του. Συγκεκριμένα  η διαιώνιση του προβλήματος και η παρέμβαση στο συναλλακτικό κύκλωμα έχει απαξιώσει τις επιταγές ως μέσο συναλλαγής, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν προχωρήσει στην αυστηροποίηση των κριτηρίων για την αποδοχή τους ως μέσο προεξόφλησης στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης.

Όπως τονίζουν μάλιστα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη η αναστολή πληρωμής των επιταγών που έχει επιβληθεί για περίπου 1,5 χρόνο, αυξάνει το ρίσκο και καθιστά ακριβότερο τον δανεισμό για επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των επιταγών για το άνοιγμα ή την επέκταση πιστωτικών γραμμών. 

Παράταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών παρατάθηκε πρόσφατα για άλλο ένα τρίμηνο και συγκεκριμένα έως το τέλος Οκτωβρίου. Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών παρατείνεται μέχρι 31.10.2021 η προθεσμία που έληγε 31.8.2021 για τη μη «σφράγιση» επιταγών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την εμφάνιση και διάδοση της COVID-19.

Μέχρι 31.10 αναστέλλεται και η έκδοση διαταγής πληρωμής, καθώς και η λήψη πάσης φύσεως μέτρων ή η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Οπως προβλέπει η σχετική τροπολογία, «κατά παρέκκλιση, επίσης, αξιόγραφα επί των οποίων έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Νοεμβρίου 2020, δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν έως τις 31 Οκτωβρίου 2021».

Πρόκειται για μία ακόμα φορά από τον Μάρτιο του 2020 που η κυβέρνηση παρατείνει την αναστολή της πληρωμής των επιταγών, αυτή τη φορά για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με συνέπεια τη διαρκή μετακύλιση της υποχρέωσης πληρωμής τους στο μέλλον. Το μέτρο που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά με το ξέσπασμα της πανδημίας, συνιστά μια εν δυνάμει βόμβα για την αγορά όποτε οι οφειλές αυτές καταστούν απαιτητές, καθώς συσσωρεύει ένα χρέος μαζί με πλήθος άλλων υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί λόγω COVID-19.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα