Ο οίκος Fitch διατηρεί σταθερή την προοπτική για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών το 2014  

The headquarters of Fitch Ratings Ltd. stands in the Canary Wharf business and shopping district in London, U.K., on Friday, July 12, 2013. Recent data suggest Britain's economic recovery is gaining momentum after a return to growth in the first quarter. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images
The headquarters of Fitch Ratings Ltd. stands in the Canary Wharf business and shopping district in London, U.K., on Friday, July 12, 2013. Recent data suggest Britain's economic recovery is gaining momentum after a return to growth in the first quarter. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

«Το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών στη Νότια Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί σε γενικές γραμμές, με την εξαίρεση κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου παραμένουν ανισορροπίες στη χρηματοδότηση», σημειώνει ο οίκος.

Ο οίκος Fitch διατηρεί σταθερή την προοπτική για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών το 2014, όπως αναφέρει σε έκθεσή του για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης.

Σταθερή διατηρεί την προοπτική και για τις τράπεζες της Μάλτας, ενώ αρνητική είναι η προοπτική για τις πορτογαλικές τράπεζες και την πλειονότητα των ισπανικών και ιταλικών τραπεζών.

Ο Fitch σημειώνει ότι οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και πιστεύει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες σχηματισμού κεφαλαίων για να αντισταθμισθεί ο σχετικός με την ποιότητα του ενεργητικού τους κίνδυνος και οι ασθενείς προοπτικές κερδοφορίας τους, αλλά επίσης και στο πλαίσιο των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ. Ωστόσο, ο οίκος δεν παραβλέπει την πιθανότητα πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών για μεμονωμένες τράπεζες, αλλά θεωρεί επίσης ότι τα τραπεζικά συστήματα της περιοχής που έχουν λάβει εξωτερική βοήθεια (σ.σ.: το ελληνικό σύστημα έλαβε τέτοια βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίησή του) θα πρέπει να τα πάνε σχετικά καλά στους ελέγχους της ποιότητας του ενεργητικού που θα γίνουν το 2014, δεδομένου ότι έχουν ήδη υποβληθεί σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

«Αν και τα χαρακτηριστικά των τραπεζικών συστημάτων της περιοχής διαφέρουν, όλες επηρεάζονται από τις σχετικά αδύναμες οικονομικές προοπτικές, παρά την αναμενόμενη επιστροφή σε μία πολύ συγκρατημένη αύξηση του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες πλην της Κύπρου το 2014» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

Το συγκρατημένο περιβάλλον λειτουργίας θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού και ο Fitch προβλέπει την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και γενικά με βραδύτερο ρυθμό από το 2012 και το 2013. Ο οίκος αναμένει ο όγκος των δανείων των τραπεζών της περιοχής να παραμείνει χαμηλός.

«Το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών στη Νότια Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί σε γενικές γραμμές, με την εξαίρεση κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου παραμένουν ανισορροπίες στη χρηματοδότηση», σημειώνει ο οίκος.

SHARE:

24Media Network