Βρετανική οικονομία: Από το 2012 κατέγραψε τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης

Βρετανική οικονομία: Από το 2012 κατέγραψε τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον AP

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα καταδεικνύοντας επιβράδυνση στην ετήσια ανάπτυξη.

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ασθενέστερο ετήσιο ρυθμό εδώ και πάνω από επτά χρόνια τον Νοέμβριο, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα αυτό τον μήνα.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας τον Νοέμβριο –πριν από την καθοριστική εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τον Δεκέμβριο– αυξήθηκε μόλις κατά 0,6% σε ετήσια βάση, που είναι ο ασθενέστερος ρυθμός ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2012.

Τα στοιχεία που Νοεμβρίου αντιπροσωπεύουν επιβράδυνση από την ετήσια ανάπτυξη του 1,0% τον Οκτώβριο, με τον ρυθμό ανάπτυξης του συγκεκριμένου μήνα να αναθεωρείται προς τα πάνω.

Τα αδύναμα στοιχεία αποτυπώνουν την αβεβαιότητα του περασμένου φθινοπώρου για το Brexit και τις εκλογές, δήλωσε ο Τζον Χοκσγουόρθ, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε με βεβαιότητα εάν η δυναμική της οικονομίας θα ενισχυθεί την επόμενη χρονιά τώρα που η πολιτική κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη, αλλά η τελευταία μας έρευνα στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με τη CBI πράγματι υποδηλώνει κάποια ώθηση στην αισιοδοξία μετά τις εκλογές», δήλωσε.

Η στερλίνα υποχώρησε ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά, καθώς οι αγορές προεξοφλούν πιθανότητες 50% ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια στις 30 Ιανουαρίου.

Η κεντρική τράπεζα προέβλεπε τον Νοέμβριο ότι η βρετανική οικονομία θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο, πριν ανακάμψει το 2020. Η πρόβλεψη αυτή προϋποθέτει ότι θα υπάρξει πρόοδος σε μία εμπορική συμφωνία μετά το Brexit και μείωση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα