Βρυξέλλες: Πολύ κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Βρυξέλλες: Πολύ κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου
Η ελληνική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τον Παρθενώνα Eurokinissi

Για να προετοιμαστεί η «ομαλή» και «βιώσιμη» έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα, οι Βρυξέλλες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.

Καθώς υπάρχει αισιοδοξία για την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν αντιμετωπιστεί και ως προς το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Ωστόσο, ο όγκος των σωρευμένων προβλημάτων παραμένει (χρέος και ανεργία) και συνήθως χρειάζεται πολλά χρόνια για να διορθωθεί.

Η πρόσβαση στις αγορές έχει αποκατασταθεί σε μικρό βαθμό, όμως τα επιτόκια ανεβαίνουν για μια σειρά από λόγους. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το αν η Ελλάδα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Και γι’ αυτόν τον σκοπό, χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: βιώσιμο χρέος και θετικό μακροοικονομικό-δημοσιονομικό υπόβαθρο.

Με το ταμειακό απόθεμα των 20 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Μια από τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει το Eurogroup του Ιουνίου είναι το μέγεθος της τελευταίας δόσης.

Ο λόγος είναι ότι το μέγεθος έχει να κάνει με τη δημιουργία του «μαξιλαριού». Συνεπώς, ένα μεγάλο μέρος του ταμειακού αποθέματος θα εκταμιευθεί με την τελευταία δόση των δανείων, πριν τη λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου. Αυτά τα χρήματα θα δεσμευθούν και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Πηγές των Βρυξελλών εξήγησαν τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το πρώτο αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF και τη χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ, ύψους 12 δισ. ευρώ).

Το δεύτερο αφορά στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs, που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Φυσικά, ο γαλλικός μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή τού χρέους με την ανάπτυξη συζητείται επίσης, αλλά εκεί υπάρχει το θέμα του πόσο «αυτόματος» θα είναι.

Οι Βρυξέλλες δίνουν έμφαση στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αναζητούν τρόπους ώστε αυτό να εξασφαλιστεί τα επόμενα χρόνια, με τρόπο που θα ικανοποιεί τις αγορές και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας», οι έλεγχοι θα γίνονται κάθε τρίμηνο και θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

Η εκτέλεση της δημοσιονομικής πολιτικής και η λειτουργία του Δημοσίου είναι βασικά θέματα που θα ελέγχουν οι θεσμοί, όπως και η αντιμετώπιση των οργανωμένων συμφερόντων που λειτουργούν στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα είναι προ των πυλών για την έξοδο από τις αγορές. Το πότε θα αποφασίσει την έξοδό της, θα το αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές –πάντως δεν χρειάζεται ούτε να βιαστεί, ούτε να αργοπορήσει.

Οι πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η πραγματική «επιτυχία» ή «αποτυχία» της εξόδου θα καθοριστεί από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια στην ελληνική οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα