WSJ: Ο Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα σαν αδύναμο κρίκο. Θα ζητήσει Grexit λόγω προσφυγικού

WSJ: Ο Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα σαν αδύναμο κρίκο. Θα ζητήσει Grexit λόγω προσφυγικού

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν εμπιστεύεται τη χώρα μας και μετά τις συζητήσεις για grexit κατά τις διαπραγματεύσεις του '15, φέρεται να επαναφέρει τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας, αυτή τη φορά με αφορμή την προσφυγική κρίση

“Ο Β. Σόιμπλε εδώ και καιρό πιστεύει πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι αξιόπιστοι για να προσαρμόσουν την ελληνική οικονομία στα δεδομένα της ευρωζώνης”, γράφει η Wall Street Journal σε άρθρο της με αφορμή την συμμετοχή Τσίπρα στο Νταβός.  

Οι συντάκτες του κειμένου υποστηρίζουν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, “θεωρεί την Ελλάδα σαν αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, και πως η χώρα μας θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την νομισματική ένωση αλλά πως λειτουργεί αρνητικά σε σχέση με τους ελέγχους στα σύνορα της Ε.Ε.”. Σύμφωνα με το άρθρο, ο Σόιμπλε θα έβλεπε με “καλωσόριζε” ένα νέο debate τη φετινή χρονιά, σχετικά με το grexit, αυτή τη φορά όμως με αφορμή την προσφυγική κρίση.

Η WSJ ισχυρίζεται πως μίλησε με ανθρώπους προσκείμενους στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το δημοσίευμα, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, υπογραμμίζει την σημασία των συναντήσεων Τσίπρα στο Νταβός, καθώς θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς σε ανώτατο επίπεδο ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις συνολικές προσπάθειες στο τελευταίο πακέτο διάσωσης και να εκταμιεύσουν τα δάνεια, χωρίς τις διαμάχες που οδήγησαν την Ελλάδα στο όριο της εξόδου από το ευρώ πέρυσι.

Όπως γράφει, η WSJ, η Αθήνα ανησυχεί ότι οι πιστωτές θα ζητήσουν πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού, με περικοπές που θα φτάνουν έως και το 5% του ΑΕΠ, ώστε να επιτύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται “για να επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά”. Μια τέτοια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε μείωση των συντάξεων κατά σχεδόν 30%, πλέον των περικοπών περίπου 40% στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια. Πράγμα που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντέξει.

Έτσι, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να πείσει τους δανειστές, τότε θα έχουμε μια “νέα καταιγίδα” μετά την σχετική ηρεμία που επικρατεί αυτό το διάστημα. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην Wall Street Journal, αναφέρουν πάντως πως η Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να αντέξει ακόμη μια σύγκρουση και πως θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Πάντως το Βερολίνο δεν έχει ακόμη σχολιάσει το δημοσίευμα που εμπλέκει τον Σόιμπλε σε νέες σκέψεις για έξοδο της χώρας μας από την νομισματική ένωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα