Έρχεται νέο κούρεμα για την Ελλάδα

Έρχεται νέο κούρεμα για την Ελλάδα

Αμφιβολίες για το κατα πόσο μπορεί η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της Συνόδου Κορυφής, εκφράζει ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Γιατί πιστεύει ότι η χώρα μας θα υποστεί νέο "κούρεμα" στο άμεσο μέλλον

Την ώρα που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία της Πέμπτης, ο οικονομολόγος και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Κλέμενς Φουστ, τονίζει ότι το "κούρεμα" που αποφασίστηκε δεν αποτελεί οριστική λύση.

Ο κ. Φουστ, μιλώντας στην εφημερίδα "Real News", δηλώνει ότι ναι μεν η συμφωνία είναι ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη, ωστόσο παραμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα.

"Δεν είμαι πεπεισμένος για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το εναπομείναν χρέος" λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

"Είναι αναπόφευκτο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο θα μειώσει περαιτέρω το ΑΕΠ".

Θεωρεί μάλιστα ότι στο μέλλον θα υπάρξει ανάγκη για νέο κούρεμα και περαιτέρω δανεισμό από τους εταίρους της Ελλάδας.

Ο σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ενστάσεις και για τα όσα προβλέπει η συμφωνία, καθώς, όπως δηλώνει στην εφημερίδα "δεν είναι σαφές ποια θα είναι πραγματικά η συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία".

Προσθέτει ότι δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με χρέος στο 120% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα περαιτέρω κούρεμα, ο κ. Φουστ σημειώνει ότι δεν μπορεί να το υπολογίσει, καθώς και το 50% που αποφασίστηκε, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο.

Αποφεύγοντας να πει συγκεκριμένο ποσοστό που θα πρέπει να είναι στόχος της Ελλάδας για το χρέος, ο κ. Φουστ σημειώνει ότι όσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα το έλλειμμα, η χώρα θα έχει πρόβλημα.

Τέλος, ο Κλέμενς Φουστ, σημειώνει ότι παρά το ότι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας είναι υπαρκτός, οι πιθανότητες είναι πια σημαντικά λιγότερες, ενώ πλέον απομακρύνεται για τα καλά το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Fitch: Χρεοκοπία το σχέδιο για κούρεμα 50%

Η ζωή μετά το "κούρεμα" του χρέους

Τα μυστικά του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους

SHARE:

24Media Network