Ξεκαθαρίζει σήμερα το τοπίο για την ΑΜΚ της Alpha Bank

Ξεκαθαρίζει σήμερα το τοπίο για την ΑΜΚ της Alpha Bank
Alpha Bank Eurokinissi

Σήμερα το πρωί - αντί την προσεχή Πέμπτη - η ενημέρωση των επενδυτών για τις λεπτομέρειες της ΑΜΚ των 800 εκατ,. τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης.

Πλήρη εικόνα σε ότι αφορά στις λεπτομέρειες της αναπτυξιακής Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank κατά 800 εκατ. ευρώ αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αποκτήσει νωρίς σήμερα το πρωί το επενδυτικό κοινό.

Η διοίκηση της τράπεζας επισπεύδει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης τα οποία και θα δημοσιοποιηθούν σήμερα το πρωί – αρχικά είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 27 Μαΐου – πριν την έναρξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ θα ακολουθήσει η πλήρη και αναλυτική ενημέρωση της επενδυτικού κοινού από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βασίλη Ψάλτη.

Τι θα ανακοινώσει η διοίκηση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Ψάλτης αναμένεται να αποσαφηνίσει σήμερα προς το επενδυτικό κοινό ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί χωρίς να θίγεται το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων. Συγκεκριμένα η ΑΜΚ θα γίνει με έκδοση νέων μετοχών χωρίς να προηγηθεί reverse split και οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν προτιμησιακό δικαίωμα συμμετοχής, εφόσον διατηρήσουν το ποσοστό που διαθέτουν κατά την ημέρα σύγκλισης της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία αναμένεται να οριστεί στα μέσα Ιουνίου προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση.

Ένα σημαντικό ερώτημα που θα τεθεί στην διοίκηση της τράπεζας, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι ενημέρωνε με εντατικούς ρυθμούς τους διεθνείς επενδυτές καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είναι το εάν θα υπάρξουν anchor investors με την απάντηση να δίνεται ωστόσο τις επόμενες ημέρες και αφού πρώτα ολοκληρωθούν όλες οι παρουσιάσεις αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα ο κ. Ψάλτης θα διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία με νέα δάνεια και δεν αποσκοπεί στο να καλύψει πιθανό κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας. Όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παραμένει ισχυρός μετά την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) ύψους 500 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται στο 16,9%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank θα επισημάνει ακόμη ότι μεταξύ των στόχων της διοίκησης είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των νέων συναλλαγών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα ανακοινωθούν σήμερα στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για την προσεχή τριετία.

Επίσης ο κ. Ψάλτης θα τονίσει ότι η ταχεία επίτευξη διψήφιου ποσοστού κερδοφορίας και η δημιουργία αξίας για τους μετόχους της τράπεζας, παραμένουν ψηλά στους στόχους της διοίκησης ενώ σε ότι αφορά στο χρονικό σημείο στο οποίο ελήφθη η απόφαση προφανώς και θα αναλύσει ότι η προτεινόμενη ΑΜΚ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες τις χρηματαγορές.

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Alpha Bank με την διοίκηση του Ομίλου να εστιάζει στην στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων της. Όπως έχει ήδη γράψει το news247.gr το ποσό των προς τιτλοποίηση πώληση κόκκινων δανείων αναμένεται να υπερβεί τα 6 δις. ευρώ σε σχέση με τα 3,3 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζα τον Μάρτιο. Προφανής στόχος του νέου επιχειρησιακού σχεδίου είναι η επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της Alpha Bank έτσι ώστε ο δείκτης κόκκινων δανείων να αγγίξει μονοψήφιο ποσοστό στα τέλη του έτους, σε συνδυασμό με πρόσθετες κινήσεις που θα ξεκλειδώσουν την κερδοφορία του ομίλου. Μεταξύ αυτών, η διεύρυνση των πηγών εσόδων με ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των χορηγήσεων, η ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες και πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων και η ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στη Ρουμανία.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο αποτυπώνει τις εκτιμήσει της διοίκησης για τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα απαιτήσει η επανεκκίνηση τα οικονομίας ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, αξιοποιώντας την ισχυρή και πολυετή παρουσία της Alpha Bank στον επιχειρηματικό τομέα.

Τι θα πράξει το ΤΧΣ

Η διοίκηση της Alpha Bank ενημέρωσε αναλυτικά τα τελευταία 24ώρα την διοίκηση του ΤΧΣ, το οποίο διαθέτει το 11% των μετοχών της τράπεζας, αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της

Το ΤΧΣ από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την απόφαση της Alpha Bank έκανε σαφές ότι θα είναι αρωγός κάθε προσπάθειας των τραπεζών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, ενώ και ως μέτοχος της Alpha Bank στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας και το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού τη σχεδίου.

Σημειώνεται ότι το 65% των μετοχών της τράπεζας το κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 9% εγχώριοι θεσμικοί, το 15% εγχώριοι ιδιώτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα