Ξεκίνησε η ανάπλαση στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας – Ποιους δρόμους αφορά

Ξεκίνησε η ανάπλαση στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας – Ποιους δρόμους αφορά
Εργοτάξιο - Φωτό αρχείου Eurokinissi

Τα έργα σε αυτό το τμήμα καθυστέρησαν να ξεκινήσουν καθώς ευθυγραμμίζονται με τα έργα ανάπλασης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.

Ξεκίνησαν εδώ και μερικές εβδομάδες, από τα τέλη Ιουλίου, τα έργα ανακατασκευής των πεζοδρομίων στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας από τον Δήμο Αθηναίων. Το “lifting” ενός από τα πιο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας ξεκίνησε από την οδό Σοφοκλέους και επόμενος δρόμος θα είναι η οδός Ευρυπίδου.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου, Γεωργίου Σταύρου, Σταδίου, Χρ. Λαδά, Ανθίμου Γαζή, Κολοκοτρώνη, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης στην 1η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων. Στόχος είναι η δημιουργία σύγχρονων πεζοδρόμων και πεζοδρομίων για την ανάδειξη του εμπορικού κέντρου της πόλης που τα τελευταία χρόνια ανακάμπτει σημαντικά.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι τρία χρόνια, οπότε οι εργασίες θα κινούνται δρόμο-δρόμο για να μην υπάρχει συνολική αναστάτωση σε καταστήματα, γραφεία και πεζούς. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ έχει προϋπολογιστεί σε 8,96 εκατ. ευρώ.

Συνολικά θα αναπλαστεί επιφάνεια περίπου 195 στρεμμάτων και προβλέπει επισκευές και τοπικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους πεζόδρομους και επικεντρώνεται στην ανακατασκευή – συντήρηση πεζοδρομίων, στις επισκευές και τοπικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε πεζόδρομους, στην ανακατασκευή και επανασχεδιασμό πεζόδρομου καθώς και στη δημιουργία νέων πεζόδρομων.

Τα υπόλοιπα έργα αναπλάσεων

Παράλληλα συνεχίζονται και οι υπόλοπες παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων. Για όσους κινείστε κεντρικά ξεκίνησε -επιτέλους- η ανακατασκευή της πλατείας Κοραή, όπου εξυπηρετεί και τους επιβάτες του σταθμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Η πλατεία που έμοιαζε βομβαρδισμένη, καθώς μεγάλο μέρος των κυβόλιθων είχε σπάσει, θα αναπλαστεί χωρίς να επηρεαστεί η αρχική μορφή της και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σε τροχιά ολοκλήρωσης, με αρκετή καθυστέρηση μπαίνει και η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου. Ήδη τα έργα ολοκληρώθηκαν από την αρχή του άξονα (εκεί που ο δρόμος συναντιέται με την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας), δόθηκαν τα οικοδομικά τετράγωνα στο ύψος της Λ.Αμερικής, της Ομήρου και μέχρι περίπου το ύψος της τριλογίας. Οι οδηγοί σε σχέση με την πρότερη κατάσταση “κέρδισαν” μια λωρίδα, ενώ η εμφάνιση των εκατέρωθεν πεζοδρομίων είναι μίνιμαλ καθώς επελέγη το σκυρόδεμα αντί για να υπάρξει πλακόστρωση ή κυβόλιθοι. Η ολοκλήρωση της Πανεπιστημίου τοποθετείται επίσης τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλλληλα προχωρούν και τα έργα για τη μεγάλη εργολαβία ανακατασκευής 127 πεζόδρομων που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια από τη ΘΕΜΕΛΗ. Σε επίπεδο γειτονιάς τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και το έργο κινείται σε πιο κεντρικό επίπεδο. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα στην πλατεία Αρμενίων και το πάρκο Ελευθερίας.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει επιτέλους και η διαμόρφωση σύγχρονου πεζοδρόμου στην οδό Αμαλίας στο τμήμα από τη Βουλή μέχρι και την Βασιλίσσης Όλγας που εδώ και χρόνια είναι διαμορφωμένο ως …οδόστρωμα.

Τα έργα σε αυτό το τμήμα καθυστέρησαν να ξεκινήσουν καθώς ευθυγραμμίζονται με τα έργα ανάπλασης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας ούτως ώστε να υπάρχει μια ενιαία εικόνα. Με την ολοκλήρωση τους ο πεζόδρομος θα είναι πιο φιλικός στον πεζό ενώ τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι βιοκλιματικά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα