Ξεκινούν οι συμψηφισμοί για τα μειωμένα ενοίκια

Ξεκινούν οι συμψηφισμοί για τα μειωμένα ενοίκια
Σπίτια στην Αθήνα. Eurokinissi

Όσα κατοχυρώνει η απόφαση που υπεγράφη χθες, Κυριακή από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Τον συμψηφισμό με φορολογικές οφειλές για το 30% της απώλειας εισοδήματος των ιδιοκτητών που υποχρεώθηκαν να εισπράττουν μειωμένο κατά 40% μίσθωμα από πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τα τέκνα τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κατοχυρώνει η απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Υπενθυμίζεται, ότι το μέτρο ξεκίνησε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίζει να ισχύει σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων μέχρι και το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δικαίωμα έκπτωσης 20% επί του εισπραχθέντος μισθώματος. Το ποσό της έκπτωσης μειώνει οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, με ημερομηνία καταβολής μετά την 31η Ιουλίου 2020. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, οφειλές υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και οφειλές από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Οι οφειλές που τυγχάνουν έκπτωσης αφορούν κατά σειρά:

  • Τον φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης,
  • Τον ΕΝΦΙΑ,
  • Τον ΦΠΑ και
  • Οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στον ΚΦΔ.

Επίσης, καθορίζεται ρητώς ότι το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν θα εισπραχθεί, δεν συνιστά εισόδημα και δεν θα φορολογηθεί.

Τις επόμενες μέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει ειδική εφαρμογή όπου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν με την είσοδό τους στο TAXISnet να ενημερώνονται κατ’ αρχήν για το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει για τους μήνες που εισπράττουν το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα.

Στην συνέχεια, μέσα από την ίδια εφαρμογή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να επιλέγουν με ποια οφειλή τους θέλουν να συμψηφίσουν το ποσό της επιστροφής που αποτελεί την συμμετοχή του δημοσίου στο συγκεκριμένο μέτρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα