Υπέρβαση 468 εκατ. ευρώ στα έσοδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου

Υπέρβαση 468 εκατ. ευρώ στα έσοδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου
Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Αισιόδοξος ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί εμφανίστηκε σήμερα ο υφυπουργός δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Υπέρβαση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου κατά 468 εκατομμύρια ευρώ καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου του κράτους. Παρά το γεγονός ότι περίπου το μισό της υπέρβασης (πάνω από 200 εκ ευρώ) οφείλεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων δίνει αισιόδοξα μηνύματα μέχρι και το τέλος του χρόνου, καθώς τον Αύγουστο αναμένονταν η πρώτη σημαντική επίδραση στο ΦΠΑ από τις μειώσεις του βασικού έμμεσου φόρου τον περασμένο Μάιο.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, που αποτελεί δέσμευσή μας, θα επιτευχθεί» δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μετά τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Άχρηστο υπερπλεόνασμα 11,4 δισ. την τριετία 2016-2018

Με βάση τα στοιχεία αυτά ένας πρώτος έλεγχος δαπανών έδειξε ότι το έτος θα οδηγούσε σε μια υποεκτέλεση δαπανών τουλάχιστον κατά 500 εκ. ευρώ. Μέρος των χρημάτων αυτών δόθηκε για να γίνει μεγαλύτερη η μείωση στον ΕΝΦΙΑ και ένα μέρος θα διατηρηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου για να διασφαλίσει τον δημοσιονομικό στόχο.

Με την πρακτική της υπερεκτίμησης των δαπανών, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το διάστημα 2016-18 επιβλήθηκε έξτρα περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, μετά τη διανομή των κοινωνικών μερισμάτων, λιτότητα η οποία ισοδυναμεί με «τέσσερις ΕΝΦΙΑ και κάτι».. Μάλιστα το ποσό αυτό είναι καθαρό , δηλαδή έχει αφαιρεθεί και το ποσό που έχει δοθεί κάθε χρονιά ως κοινωνικό μέρισμα.

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου οικονομικών εκτίμησε σήμερα ότι στο τέλος του 2019 δεν αποκλείεται να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, το μέγεθος του οποίου δεν μπορεί να πιστοποιηθεί σήμερα. Αν υπάρξει έξτρα χώρος θα φανεί στα μέσα Οκτωβρίου και το εύρος του θα προκύψει στο τέλος του έτους, οπότε θα ληφθούν αποφάσεις για την αξιοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκύψει έξτρα χώρος, οι όποιες παρεμβάσεις θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, αποκλειόμενης όμως της διανομής κοινωνικού μερίσματος.

Άγνωστο ακόμη τι θα γίνει με τα ANFA

Όσον αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, θα κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και θα αποσταλεί έως και τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ενσωματώνει ένα ή δύο σενάρια, ενώ παραμένει ερώτημα πώς και πότε θα αξιοποιηθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs), δεδομένου ότι δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.

Δεδομένο είναι ότι το ποσό που φτάνει το 1,2 δισ. για το 2020 μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για συμφωνημένες επενδύσεων είτε για την απομείωση του χρέους και θα πρέπει να αποφασιστεί η μεθοδολογία της αποτύπωσης τους στην αξιολόγηση με τους θεσμούς που έχει ήδη ξεκινήσει με την συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα