Υπέρβαση 508 εκατ. ευρώ στα έσοδα του επταμήνου Ιανουάριος - Ιούλιος

Το Υπουργείο Οικονομικών
Το Υπουργείο Οικονομικών EUROKINISSI

Υπέρβαση στα καθαρά έσοδα καταγράφει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου παρά την κόπωση στα φορολογικά έσοδα αλλά και μεγάλη υστέρηση κατά 757 εκ ευρώ στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 27,388 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ ή 1,2% έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,051 δισ. ευρώf, αυξημένα κατά 508 εκατ. ευρώ ή 2% έναντι του στόχου.

Μέρος της υπέρβασης για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου διαμορφώθηκε από τις μειωμένες κατά 333 εκατ. επιστροφές φόρου, οι οποίες έφτασαν τα 2,33 δισ. έναντι στόχου για επιστροφές φόρου στα 2,66 δισ. ευρώ.

ADVERTISING

Ωστόσο, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν κόπωση των εσόδων από άμεσους φόρους οι οποίοι υστέρησαν κατά 449 εκατ. έναντι του στόχου με βασική αιτία την υποχώρηση των εισπράξεων από φόρο εισοδήματος. Συγκεκριμένα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων το μήνα που πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος υστέρησε έναντι του στόχου κατά 49 εκ ευρώ. Ο φόρος των νομικών προσώπων υστέρησε κατά 519 εκατ. ευρώ λόγω της παράτασης που δόθηκε στις φορολογικές δηλώσεις για τις επιχειρήσεις που μετέφερε την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου από το τέλος Ιουνίου στο τέλος Ιουλίου.

 Το κενό των άμεσων φόρων κάλυψαν οι έμμεσοι φόροι για το ίδιο διάστημα οι οποίοι καταγράφουν υπέρβαση για το επτάμηνο κατά 384 μεγάλο μέρος του οποίο προέρχεται από την υπέρβαση στα έσοδα από ΦΠΑ κατά 234 εκ. ευρώ.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,34  δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 196 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,41 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 163 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,32 δις ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 403 εκατ. ευρώ.

Στις δαπάνες καταγράφεται υστέρηση κατά 691 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (29,68 δις ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27,76 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 66 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ΥΠΕΘΑ κατά 113 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης αφορά τις δαπάνες του ΠΔΕ όπου μεταχρονολογήθηκαν πληρωμές 757 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 325 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 213 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 230 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Προϋπολογισμός
SHARE:

24Media Network