ΥΠΟΙΚ: Έχουν αποπληρωθεί 3,7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρρνάρα με τους εκπροσώπους της Τρόικα την Τρίτη 9 Απριλίου 2013. 
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρρνάρα με τους εκπροσώπους της Τρόικα την Τρίτη 9 Απριλίου 2013. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Τη χρηματοδότηση αιτημάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 3,7 δισ. ευρώ έχει ολοκληρώσει από τα τέλη Δεκεμβρίου 2012 το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα (Vid)

Την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, ύψους 3,7 δισ.ευρώ, από το Δεκέμβριο 2012 έως σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στο ποσόν των 3,7 δισ.ευρώ έχει ανέλθει έως σήμερα το ύψος της αποπληρωμής οφειλών του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργού Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανακοινώθηκε, "τον Απρίλιο συνεχίστηκε, με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Απριλίου του 2013, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί περίπου το 77,5% των αιτημάτων των Υπουργείων και εκκρεμεί, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το μήνα Απρίλιο έγιναν τελικές πληρωμές προς τους ιδιώτες ύψους 736 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος όρος τελικών πληρωμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στα 430 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ από το Μάρτιο έχουν πληρωθεί, σχεδόν στο σύνολό τους, οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων.

Το αποτέλεσμα είναι ο δείκτης συνολικών πληρωμών επί του συνόλου των χρηματοδοτούμενων πόρων να διαμορφωθεί στο 60% τον Απρίλιο από 48% το Μάρτιο.

Συνεπώς, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τη δυναμική τους, εκτιμούμε ότι η θετική πορεία της διαδικασίας αποπληρωμής θα συνεχιστεί και το Μάιο, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θετική η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών

SHARE:

24Media Network