ΥΠΟΙΚ προς Παπαδημητρίου: Η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι νέο μνημόνιο

Το Υπουργείο Οικονομικών
Το Υπουργείο Οικονομικών EUROKINISSI

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζει τη δήλωση του υποψηφίου της ΝΔ, ότι "αν εκλεγεί η ΝΔ η χώρα θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, χωρίς να συνοδεύεται από πρόγραμμα".

Μνημόνιο με όρους και προϋποθέσεις συνοδεύει κάθε προληπτική πιστωτική γραμμή υπενθυμίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο οικονομικών, απαντώντας στην δήλωση του υποψηφίου της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι αν εκλεγεί η ΝΔ η χώρα θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, χωρίς να συνοδεύεται από πρόγραμμα.

«Μετά τη «σαφήνεια» που έχει δείξει η Νέα Δημοκρατία για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, όπου σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουν οι θέσεις, τα προτεινόμενα μέτρα και ο χρόνος εφαρμογής τους, πλέον βλέπουμε την ίδια σαφήνεια και για τα ταμειακά διαθέσιμα», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών.

Η ανακοίνωση θύμιζε ότι πριν λίγες μέρες, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα επιστρέψει το «μαξιλάρι ασφαλείας και συνέχιζε λέγοντας ότι «σήμερα, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή».

Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. Προφανώς δεν έχει διαβάσει ποτέ τι προβλέπει η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την παρ. 3 του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ «το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή– σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί».

Τέσσερις μέρες λοιπόν πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα αν έχει καταλάβει η ΝΔ:

Α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του «μαξιλαριού ασφαλείας».

Β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Αυτή την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 34 δις €, η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από την ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου κατέληγε η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή νέο μνημόνιο

Παπαδημητρίου: Πιστοληπτική γραμμή στήριξης και μέρος από τα 37δισ. στις τράπεζες

Ζαχαράκη "αδειάζει" Παπαδημητρίου: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής

SHARE: