Αλλάζει ο χάρτης των Πανεπιστημίων

Αλλάζει ο χάρτης των Πανεπιστημίων
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ) eurokinissi

Οι τομές στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας την Τρίτη

Της Νικόλ Τρίγκα

Την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη, παρουσιάζει το «Εθνος». Οι επερχόμενες τομές αφορούν την ίδρυση τεσσάρων νέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα προκύψουν από συνενώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, με την αρχή να γίνεται με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θα ακολουθήσουν ακόμη τρία ιδρύματα, το Ιόνιο πανεπιστήμιο που θα προκύψει από τη συνένωσή του με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα ενωθεί με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που θα «απορροφήσει» το ΤΕΙ Ηπείρου. Επιπλέον, έρχονται τα διετή προγράμματα σπουδών που θα λειτουργούν εντός των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ως τη μεγαλύτερη αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση -από την μεταπολίτευση και μετά- χαρακτηρίζουν την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα προκύψει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, τα οποία σχολιάζουν ότι ανάλογο εγχείρημα δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν.

Το νέο ίδρυμα θα απαριθμεί περί τους 60.000 φοιτητές, θα απασχολεί 500 άτομα μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, 350 άτομα ως διοικητικό προσωπικό και 100 άτομα στις λοιπές κατηγορίες διδακτικού προσωπικού. Θα διαθέτει 23 με 25 τμήματα και 5 σχολές, θα προσφέρει εκατοντάδες νέα προγράμματα σπουδών, αλλά και θα ενσωματώνει εκπαιδευτικές καινοτομίες, όπως τα προγράμματα διετούς φοίτησης.

Αρχικά θα αναλάβει τη λειτουργία του μια Διοικούσα επιτροπή, έως ότου γίνουν εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικών και άλλων αρχών του νέου ιδρύματος. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί στα πρότυπα των ευρωπαϊκών ΑΕΙ, «παρά το γεγονός ότι έχουμε να ξεπεράσουμε προβλήματα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ανακύψει αφού ποτέ δεν έχει ξαναγίνει τέτοια σύμπραξη», όπως εξηγεί στο «Εθνος» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που συμμετέχει στο σχεδιασμό των αλλαγών που έρχονται στην Ανώτατη εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο που θα καθορίσει τις αρχές λειτουργίας του νέου ιδρύματος θα είναι έτοιμο εντός του Νοεμβρίου, ενώ το Πανεπιστήμιο θα ενταχθεί και στο μηχανογραφικό δελτίο του 2018, το οποίο θα συμπληρώσουν οι απόφοιτοι του λυκείου στις πανελλαδικές εξετάσεις του καλοκαιριού. Οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα στεγάζονται στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των ΤΕΙ, με τις μετακινήσεις να είναι ελάχιστες, εκτός από τις σχολές μηχανικών και διοίκησης οικονομίας, οι οποίες θα εγκατασταθούν στο ΤΕΙ Πειραιά.

Για όσους ήδη φοιτούν στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά δεν θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά τους και τα κτίρια που στεγάζονται οι σχολές τους, καθώς θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Και αν η αρχή στις τομές στην Ανώτατη Εκπαίδευση έγινε με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σύντομα τη σκυτάλη θα πάρουν τρία ιδρύματα. Το Ιόνιο πανεπιστήμιο που θα προκύψει από τη συνένωσή του με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, απόρροια της συνένωσής του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, αλλά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που θα «απορροφήσει» το ΤΕΙ Ηπείρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι διεργασίες για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τις προτάσεις που αφορούν την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΑΕΙ της Ηπείρου, που θα περιλαμβάνει συμπράξεις, συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να έχουν αρχίσει να μορφοποιούνται. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, βάση του διαλόγου αποτελεί η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων ύστερα από διαβούλευση με τις Σχολές, τα Τμήματα και την τοπική κοινωνία, με απόλυτη προσήλωση στα ακαδημαϊκά κριτήρια και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου φρόντισε να καθησυχάσει αυτούς που ανησυχούν για τις αλλαγές τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν απειλούνται οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά κεκτημένα των εργαζομένων στα Ιδρύματα. Επίσης εξήγησε ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών, συνδεδεμένων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, στις διετείς δομές που πρόκειται να ιδρυθούν.

Οπως τόνισε στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Λάζαρος Βρυζίδης , πρύτανης του ΤΕΙ Πειραιά και ένας εκ των εμπνευστών και υπέρμαχος του νέου πανεπιστημίου, “ένα μεγάλο στοίχημα είναι η εκπόνηση νέων προγραμμάτων σπουδών τα οποία φυσικά θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Στο πλαίσιο αυτό βέβαια και τα περισσότερα τμήματα θα είναι αυτόνομα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα