ΑμΕΑ σε ιδιωτικά σχολεία: Αναγκαία η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση

Πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ να εξετάζονται στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας στο 1ο ΕΠΑΛ Καισαριανής, την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2017.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ να εξετάζονται στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας στο 1ο ΕΠΑΛ Καισαριανής, την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

«Έκπληξη και ανησυχία» για τις θέσεις του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, σχετικά με τη φοίτηση μαθητών με αναπηρία στα ιδιωτικά σχολεία, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τη θέση της για το θέμα που εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες και ανέδειξε πρώτο το News 24/7, σχετικά με την πρόσβαση – συμμετοχή και εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία μαθητών ΑμεΑ, δημοσιοποίησε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «εκφράζει έκπληξη και ανησυχία για τις θέσεις του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων σχετικά με το ζήτημα της φοίτησης στα ιδιωτικά σχολεία μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως αυτές εκφράζονται στο Υπόμνημά του για το Σχέδιο Νόμου 'Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις'».

«Οι θέσεις του Συνδέσμου είναι αντίθετες με κάθε έννοια ισότιμης πρόσβασης στο αγαθό της εκπαίδευσης και υποδηλώνουν βαθιά υποτίμηση των μαθητών με αναπηρία. Ως τέτοιες επιτείνουν τις διακρίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, αναπαράγουν τον κοινωνικό ρατσισμό και στιγματίζουν ευάλωτες ομάδες του μαθητικού πληθυσμού ως ανεπιθύμητες ή προβληματικές», συνεχίζει η νέα σκληρή ανακοίνωση.

Χαρακτηρίζοντας τη θέση των σχολαρχών, ως μη αντέχουσα σε σοβαρή κριτική, καθώς είναι αντίθετη με μια σειρά εθνικών και διεθνών κειμένων για τα δικαιώματα του ανθρώπου που θεμελιώνουν και ορίζουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, σχολιάζει:

«Γεννά ωστόσο βαθύ προβληματισμό ως προς το πώς αντιλαμβάνονται φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας τον θεσμικό τους ρόλο. Νιώθουμε λοιπόν την ανάγκη να θυμίσουμε στο ΔΣ των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων ότι η καταπολέμηση των διακρίσεων δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή αλλά θεμελιώδη υποχρέωση όλων και πρωτίστως των εκπαιδευτικών φορέων. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση».

Το χρονικό της υπόθεσης που μας αφορά όλους

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων που συμπαρέσυρε την Ε.Σ.Α.μεΑ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας γύρω από την ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία των μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Αφορμή στάθηκε, ο χαρακτηρισμός του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων ως νομοθέτημα σοβιετικού τύπου, ειδική διάταξη στο Σχέδιο Νόμου για την Ανώτατη εκπαίδευση βάσει της οποίας, ρυθμίζονται για πρώτη φορά στα χρονικά οι εγγραφές ΑμΕΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και σύμφωνα με την οποία "μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία, ενώ θα απαγορεύεται ρητά πλέον η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους".

"Τέλος στην ασυδοσία. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για πειθαρχικές διαδικασίες ενάντια σε όσους ιδιοκτήτες σχολείων μπλοκάρουν  ΑμΕΑ από τις σχολικές αίθουσες", ήταν η άμεση απάντηση του υπουργείου παιδείας στο News 24/7 για το νέο νομοθετικό δίχτυ προστασίας, ενώ διευκρίνισε ότι η διάταξη "είναι αποτέλεσμα καταγγελιών και δεν μπήκε στο νομοσχέδιο αυθαίρετα". "Εμείς προσπαθούμε να είμαστε σωστοί, αλλά κάποιοι πρέπει να είναι υποχρεωτικά σωστοί", τόνισαν πηγές του υπουργείου, με τον υπουργό να επιστρέφει το υπόμνημα στον σύνδεσμο ως "υπηρεσιακώς απαράδεκτο".

Αμέτοχοι δεν έμειναν Ε.Σ.Α.μεΑ. και ΟΙΕΛΕ, με την πρώτη να υποστηρίζει στο News 24/7 ότι "η εγγραφή ατόμων με αναπηρία σε ιδιωτικά σχολεία δεν είναι ανθρωπιστική επιλογή, αλλά δικαίωμα" και την ΟΙΕΛΕ να κατηγορεί τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων για "ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία δεν έχει μόνο ευτελή οικονομικά κίνητρα, αλλά φθάνει σε όρια κοινωνικού ρατσισμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα ιδιωτικά σχολεία δεν θέλουν ΑμεΑ στο προαύλιό τους

Σοβιετίες

SHARE:

24Media Network