Εγχειρίδιο για τη σαρία τώρα και στα ελληνικά από το υπ. Παιδείας

Εγχειρίδιο για τη σαρία τώρα και στα ελληνικά από το υπ. Παιδείας
© SIPA PRESS / REX FEATURES

Ο άγραφος νόμος των μουσουλμάνων γίνεται γραπτός και απολύτως συγκεκριμένος. Με υπουργική απόφαση, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη εγχειριδίου που θα κωδικοποιεί τη σαρία στην Ελλάδα

Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη εγχειριδίου που θα κωδικοποιεί τη σαρία αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των μουφτήδων Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με το " Έθνος ", το εγχειρίδιο θα αφορά σε πρώτη φάση αποκλειστικά τους μουσουλμάνους της Θράκης και θα κυκλοφορήσει στην ελληνική και την αραβική γλώσσα.

Η επιτροπή για τη σύνταξη του βιβλίου θα αποτελείται από τους τρεις μουφτήδες, με πρόεδρο τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζαμαλή.

Η σαρία είναι θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης, εμπνευσμένος από το Κοράνιο, και χρησιμοποιείται ως αναφορά στο ισλαμικό δίκαιο, αλλά και τον ισλαμικό τρόπο ζωής γενικότερα. Πρόκειται για τη φωνή του προφήτη Μωάμεθ, την οποία ερμηνεύουν τέσσερις βασικές σχολές στον μουσουλμανικό κόσμο. Το εγχειρίδιο του υπουργείου Παιδείας θα ακολουθήσει τη σημαντικότερη από αυτές, τη σχολή Χάναφι (ιεροδικαϊκό σύστημα Χάναφι).

Η σαρία στη μουσουλμανική κοινωνία της Θράκης ισχύει μόνο ως προς το οικογενειακό δίκαιο καθώς και τις υποθέσεις που σχετίζονται με ζητήματα κληρονομιάς και διαθηκών. Ο θρησκευτικός ηγέτης, ο μουφτής, λειτουργεί ως ιεροδικαστής απονέμοντας το ισλαμικό δίκαιο. Με νόμο του ελληνικού κράτους, το 1990, εκχωρήθηκε και επισήμως το δικαίωμα άσκησης δικαστικών αρμοδιοτήτων στους μουφτήδες.

SHARE:

24Media Network