Εκπαιδευτικός παρατηρείται για απρεπή συμπεριφορά αλλά παραμένει στη θέση του

Διαβάζεται σε 4'
Μαθητής και δάσκαλος

Εκπαιδευτικός με επιβαρυντική για τον ίδιο ΕΔΕ λόγω προβληματικής και μειωτικής συμπεριφοράς εξακολουθεί να παραμένει στο τμήμα στο οποίο διδάσκει εδώ και ενάμιση χρόνο.

Προβληματισμό και οργή έχει προκαλέσει σε γονείς μαθητών δημοτικού σχολείου που εδρεύει στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας η συμπεριφορά συγκεκριμένου εκπαιδευτικού η οποία έχει καταγγελθεί πολλάκις στα αρμόδια όργανα.

Σύμφωνα με καταγγελία που κατατέθηκε στο νομικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας και είδε το NEWS 24/7, ο εν λόγω εκπαιδευτικός φέρεται να δημιουργεί σωρεία προβλημάτων με όσα λέει και όσα πράττει τα οποία δεν συνάδουν με τον παιδαγωγικό του ρόλο. 

Ο εκπαιδευτικός, για τον οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η δεύτερη ΕΔΕ, εγκαλείται για μη τήρηση του Ωρολογίου Προγράμματος διδασκαλίας, για μη συνεργασία με τους γονείς των μαθητών, ιδιαίτερα σε θέματα αναπτυξιακών ιδιαιτεροτήτων, για ανάλωση εκπαιδευτικού και διδακτικού χρόνου σε συζητήσεις άσχετης θεματολογίας καθώς και για συστηματικά ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης του.

Τα παραπάνω φέρονται ότι λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δηλαδή από την έναρξη της σχολικής σεζόν 2022-2023 μέχρι και σήμερα.

Ενήμεροι είναι η διεύθυνση της σχολικής μονάδας, ο σύλλογος διδασκόντων και φυσικά η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας η οποία διενήργησε και τις δύο σχετικές ΕΔΕ εκ των οποίων το αποτέλεσμα της δεύτερης αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Το περιεχόμενο των καταγγελιών

Οι καταγγελίες για τον εκπαιδευτικό, τις οποίες ο ίδιος αρνείται στο σύνολό τους, είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Ατελείωτες ώρες μαθήματος φέρεται να χάνονται για να σχολιαστούν ζητήματα όπως δίκες που είναι στην επικαιρότητα και προβληματισμοί για το ποιο είναι το καλύτερο… πολιτικό κόμμα.

Αδιαφορία για τις γνωματεύσεις ειδικών φορέων για μαθησιακές και αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες των μαθητών η οποία συνοδεύεται από απαξιωτικά σχόλια του τύπου “είσαι ό,τι να ναι” ή “καλά, ασ’ το δεν το ‘χεις” που προκαλούν ιδιαίτερο στρες αλλά και απογοήτευση στα παιδιά.

Ακόμα και ρατσιστικά σχόλια όπως το “εσείς οι Αλβανοί είστε μόνο για τα χωράφια” έχουν ακουστεί, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, εντός της σχολικής αίθουσας, χώρια που η εν γένει συμπεριφορά του δασκάλου φέρεται να είναι επιθετική αφού χαρακτηρίζεται από έλλειψη ψυχραιμίας και συχνά ξεσπάσματα θυμού.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω παρατηρήθηκαν κατά τη σχολική σεζόν 2022-2023, ο εκπαιδευτικός τον Σεπτέμβριο του 2023 ορίστηκε να αναλάβει το ίδιο τμήμα.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η συμπεριφορά δεν άλλαξε ενώ οι άσχετες, με το εκπαιδευτικό αντικείμενο, συζητήσεις συνεχίστηκαν. Κάποια από τα παιδιά του τμήματος προσέφυγαν για βοήθεια στον ψυχολόγο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.

Τον Οκτώβριο κάποιοι από τους γονείς των μαθητών και των μαθητριών του τμήματος προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία στην αρμόδια διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που διενήργησε την πρώτη ΕΔΕ η απόφαση της οποίας κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους τον Νοέμβριο του 2023.

Αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνει αυστηρές συστάσεις στον ελεγχόμενο εκπαιδευτικό για

  • 1. κόσμια συμπεριφορά στην τάξη και τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών
  • 2. πιστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την τήρηση του ωρολογίου προγράμματος
  • 3. προσεκτική επιλογή των προς συζήτηση με τους μαθητές θεμάτων.

Κοντολογίς η διεύθυνση πρωτοβάθμιας, αν και δεν προχώρησε στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης προς τον εκπαιδευτικό, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα σοβαρά κάνοντας τις ανάλογες συστάσεις.

Βελτίωση πάντως, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στο Υπουργείο Παιδείας, δεν υπήρξε. Οταν κατά τον Δεκέμβριο του 2023, γονείς έμαθαν ότι στην τάξη συζητήθηκε θέμα που άπτεται των ταινιών πορνό (οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονταν συνεχώς με τον όρο “τσόντες), αποφάσισαν να ζητήσουν αλλαγή εκπαιδευτικού στην τάξη.

Παράλληλα, διατάχθηκε δεύτερη ΕΔΕ την οποία ανέλαβε εκπαιδευτικός-διευθυντής σχολικής μονάδας που δεν υπηρετεί στο γεωγραφικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκει το σχολείο.

Τον ελεγχόμενο εκπαιδευτικό όμως φαίνεται ότι εξακολουθούν οι συνάδελφοί του. Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπέρ της παραμονής του εκπαιδευτικού στο σχολείο, ψήφισαν και τα πέντε μέλη του. Απόφαση υπέρ του πάρθηκε και από το σύλλογο διδασκόντων των δύο σχολείων που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο.

Είναι πάντως απορίας άξιον πως ενώ η διεύθυνση πρωτοβάθμιας Α’ Αθήνας διαπίστωσε στην πρώτη ΕΔΕ ότι στο τμήμα δημιουργούνται συγκεκριμένα προβλήματα στους μαθητές και τις μαθήτριες από τη στάση του δασκάλου, δεν πάρθηκε μία πρωτοβουλία τουλάχιστον για αλλαγή τμήματος στον ελεγχόμενο εκπαιδευτικό.

Τα συμπεράσματα, όπως πάντα, ανήκουν στον αναγνώστη.

(Τα πλήρη στοιχεία τόσο του καταγγελλόμενου όσο και των καταγγελλόντων, βρίσκονται στη διάθεση του NEWS 24/7).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα