Φοιτητές κατέλαβαν την Πρυτανεία του ΕΜΠ

Forty-fourth anniversary of 1973 Polytechnic students uprising against the military junta ruling Greece. Athens, Nov. 17, 2017. /        . , 17 , 2017.
Forty-fourth anniversary of 1973 Polytechnic students uprising against the military junta ruling Greece. Athens, Nov. 17, 2017. / . , 17 , 2017. ARIS OIKONOMOU / SOOC

Συνεχίζεται η κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Σε ανοιχτή συνέλευση καλούν σήμερα οι καταληψίες φοιτητές. Κύρια αιτήματα η ελεύθερη πρόσβαση σε σίτιση, στέγαση και μετακινήσεις. Τι αναφέρουν φοιτητές στη Θεσσαλονίκη για την δραματική κατάσταση στις Εστίες

Της Μίκας Κοντορούση,

Σε κατάληψη της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο και του ΕΛΚΕ του ΕΜΠ, προχώρησαν από σήμερα φοιτητές, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα που διεξάγουν εδώ και τρεις εβδομάδες δεκάδες συμφοιτητές τους, με αφορμή την αποκαρδιωτική κατάσταση στις εστίες.

Οι καταληψίες φοιτητές καλούν  σε ανοιχτή Συνέλευση κατειλημμένης  Πρυτανείας σήμερα Δευτέρα 27.11.2017 και ώρα 14.30 στο Ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης του ΕΜΠ, με κύρια αιτήματα την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εστιακών και την ελεύθερη πρόσβαση σε σίτιση, στέγαση και μετακινήσεις.

ADVERTISING

Απογοητευτική είναι και η κατάσταση στις εστίες στη Θεσσαλονίκη. «Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες πανελλαδικά έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έτσι και στις Εστίες Θεσσαλονίκης, η συντήρηση των κτιρίων έχει σταματήσει, οι εργαζόμενοι/ες των εστιών παραμένουν απλήρωτοι/ες και οι παροχές είναι πλέον μηδαμινές. Καθημερινά οι οικότροφοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα όπως χαλασμένες τουαλέτες, τοίχους με μούχλα, σπασμένους σωλήνες, ενώ τα ασανσέρ χαλάνε κάθε εβδομάδα και η θέρμανση είναι ανεπαρκής» ανέφεραν άλλωστε προ ημερών, στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

«Αποκορύφωμα αποτελεί η επ’ αόριστον παύση λειτουργίας του εστιατορίου από τη Δευτέρα 20/11. Κι ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, στις ΦΕΘ συνεχίζουν να εισπράττονται με εκβιαστικό τρόπο τα παράνομα ενοίκια από τους οικότροφους και πολλοί φοιτητές πετιούνται έξω πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με το πρόσχημα πως αυτοί φταίνε για τους 200 φοιτητές που δεν πήραν δωμάτιο. Τουλάχιστον απαράδεκτη είναι η στάση αυτή, από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά δωμάτια, που παραμένουν ασυντήρητα και δωμάτια κλειστά που δεν δίνονται με σκοπό να προσφέρονται για φιλοξενίες επί πληρωμή. Για την κατάσταση αυτή που έχει επέλθει στις Εστίες γνωρίζουμε πολύ καλά πως ευθύνες φέρουν κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Το υπουργείο Παιδείας από τη μία, δεν προτίθεται πλέον να χρηματοδοτήσει συνολικά τη φοιτητική μέριμνα -σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών- και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ από την άλλη, δεν φέρνει στην επιφάνεια ούτε τις οικονομικές του δραστηριότητες, ούτε τις προθέσεις του. Παράλληλα η Πρυτανεία, παρόλο που αποποιείται των ευθυνών της, έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση της, πως προκειμένου οι Εστίες να περάσουν στον πλήρη έλεγχό της θα πρέπει να κλείσει το εστιατόριο, να επιβληθούν ενοίκια και να εισαχθούν ανταποδοτικά κριτήρια. Δεν θα επιτρέψουμε καμία ενέργεια που μας αφαιρεί το κεκτημένο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και φοιτητική μέριμνα. Όπως και στην Αθήνα συνοικότροφοι από τις Εστίες ΦΕΕΜΠ και ΦΕΠΑ έχουν κινηθεί συλλογικά σε κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, έτσι κι ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΘ προχώρησε από τις (24/11) σε κατάληψη των γραφείων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και της Διεύθυνσης των Εστιών Θεσσαλονίκης, κινούμενος στην ίδια κατεύθυνση διεκδίκησης. Συντονιζόμαστε και στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων Οικότροφων, ώστε οι φωνές μας να ακουστούν δυναμικά. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση και Φοιτητική Μέριμνα Άμεση επαναλειτουργία του εστιατορίου των Εστιών Θεσσαλονίκης. Ούτε σκέψη για παύση της σίτισης στις Εστίες. Άμεση συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και των δωματίων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Διαμόρφωση εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των ΑΜΕΑ. Κατάργηση επιβολής ενοικίων. Πρόσληψη μόνιμου και αξιοπρεπώς αμειβόμενου προσωπικού. Έξω οι εργολαβίες από τις Εστίες. Άμεση συνεδρίαση της υπεύθυνης επιτροπής για τα εστιακά ζητήματα με παρουσία του Συλλόγου».

Διαμαρτυρία την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας

Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας ετοιμάζουν οι εστιακοί φοιτητές της Αθήνας την Τετάρτη 29 Νοέμβρη, στη 13.00, διεκδικώντας λύση σε μια σειρά από προβλήματα των εστιών, κατοχύρωση και επέκταση των δικαιωμάτων τους. Οι φοιτητές προτάσσουν την ανάγκη να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι οικότροφοι στα εστιατόρια των εστιών, καθώς, όπως είναι γνωστό, η σίτιση έχει διακοπεί στις περισσότερες εστίες. Επιπλέον, διεκδικούν επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις ανάγκες των εστιών, συντήρηση και ανακαινίσεις όπου απαιτούνται και σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Έξω οι εργολαβίες από τις εστίες και τις σχολές μας. Τα κέρδη τους δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες μας. Σίτιση, συντήρηση, φύλαξη, καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους. Να προσληφθεί επαρκές και μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό».

Φωτογραφία: Sooc

SHARE:

24Media Network