Γαβρόγλου: Επιπλέον 3.000 οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φέτος

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου MOTIONTEAM

Το μάθημα των Θρησκευτικών, τις αλλαγές στις εκπαιδευτικές βαθμίδες, την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας της Νομικής Αθηνών, το σύστημα διορισμών στα σχολεία, αλλά τις συνέργειες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σχολίασε από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο υπ. Παιδείας

Τις σοβαρές παρεμβάσεις από το νηπιαγωγείο, μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές, τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τις πρωτοβουλίες στον τρόπο λειτουργίας των Γυμνασίων, Λυκείων, στα πανεπιστήμια και ΕΠΑΛ, αλλά και το σύστημα διορισμού νέου εκπαιδευτικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μαζί και την αύξηση των εισακτέων φέτος που αναμένεται να εκτοξευτεί σε πάνω από 3.000 φοιτητές σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ήταν τα βασικά ζητήματα που έθιξε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου σε δηλώσεις του στο περιθώριο του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι εισακτέοι και ο αριθμός τους θα είναι πάνω από 3.000 πρόσθετους φοιτητές και φοιτήτριες. Υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση στη χρηματοδότηση και νομίζουμε ότι έχουν τη δυνατότητα τα Ιδρύματα να απορροφήσουν αυτόν τον κόσμο και άρα να μειωθεί και το άγχος των φοιτητών της Γ’ Λυκείου που είναι στην τελική ευθεία», ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας πως ο ακριβής αριθμός θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη. «Η εκπαίδευση άλλωστε δεν είναι καρτεσιανό σύστημα, προχωράμε διαλεκτικά», σχολίασε..

Ερωτηθείς σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ που κατά πλειοψηφία έκρινε πολλαπλώς αντισυνταγματικές αλλαγές που έγιναν επί υπουργίας Νίκου Φίλη στη διδασκαλία του μαθήματος ο κ. Γαβρόγλου, διευκρίνισε: «Δεν προτιθέμεθα να κάνουμε πίσω, διότι δεν αφορά αυτό που γίνεται τώρα και αυτό που θα γίνει του χρόνου. Ήδη εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχει αρχίσει μία συζήτηση με την Εκκλησία, μία συζήτηση με επιστημονικούς φορείς , μία συζήτηση με διακεκριμένους επιστήμονες για ένα πράγμα το οποίοι είναι καθαρά επιστημονικό. Εμείς προχωράμε στην αναμόρφωση αυτών των βιβλίων και μάλιστα, με πολύ μεγάλη συναίνεση των ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ βαθιά αυτά τα ζητήματα, όπως επίσης και της Εκκλησίας».

Σχετικά με τα την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν 93 καθηγητές της Νομικής Αθηνών, για την «κατάσταση βαριάς παρανομίας» που όπως αναφέρουν, επικρατεί στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Σχολής, ο υπουργός σημείωσε: «Πρέπει κανείς να είναι πολύ ασόβαρος για να κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ή εμένα για ανοχή σε τέτοια φαινόμενα . Είναι δυνατόν να έχουμε ανοχή; Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι λύσεις». Με αφορμή και αντιπαράθεση που είχε νωρίτερα στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για την Παιδεία, με τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα σχετικά με το πρόβλημα της παραβατικότητας και των ναρκωτικών εντός του Πανεπιστημίου και τον ρόλο της αστυνομίας στην αντιμετώπισή του, επισήμανε: «Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με αστυνομοκρατία και είναι ένα πρόβλημα που έχει και αντανάκλαση δυστυχώς και στην υπόλοιπη κοινωνία. Δεν είναι τόσο το θέμα της ασφάλειας όσο τα φαινόμενα παραβατικότητας και αυτό που εμείς λέμε είναι ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν μία διάσταση έντονα κοινωνική και πρέπει να καταλάβουμε, γιατί γίνονται, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο θα τα αποτρέψουμε».

«Γι' αυτόν τον λόγο», πρόσθεσε, «έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα εργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Νομικής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Η ομάδα έχει και εκπροσώπους της αστυνομίας, αλλά και εκπροσώπους που επιτελούν κοινωνικό λειτούργημα και εργασία, ψυχολόγους, και προσπαθούμε να αναλύσουμε το πρόβλημα και να ζητήσουμε προτάσεις συγκεκριμένες από τα ιδρύματα».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός υπογράμμισε ότι φέτος για πρώτη φορά, υπάρχει σοβαρότατη αύξηση των κονδυλίων για τα ΑΕΙ που αγγίζει του 45%. «Οι δείκτες είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μεγάλη όμως πρόκληση είναι να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες που δεν θα αναπαράγουν λάθη και παθογένειες του παρελθόντος που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν», είπε και σχολίασε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία θα πρέπει να συνοδεύονται από αύξηση κονδυλίων και αύξηση προσωπικού.

Ο υπουργός έθιξε το θέμα των διορισμών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας ως χρονική αφετηρία τον ερχόμενο Οκτώβριο - όπου μετά το τέλος της αξιολόγησης - θα μπορεί το υπουργείο να ανακοινώσει τον σαφή αριθμό διορισμών και το σύστημα πρόσληψης. «Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς πρέπει με κάποιο τρόπο να ληφθούν υπόψη οι χιλιάδες αναπληρωτές που έχουν υπηρετήσει επί πολλά χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να το προσπεράσουμε».

Ο κ. Γαβρόγλου μετά την παρουσία του στο περιφερειακό συνέδριο είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την ομάδα εργασίας, που εξετάζει τις συνέργειες ανάμεσα στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. «Αύριο έχουμε μία συνάντηση με την ομάδα εργασίας που έχει μέλη από το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ από τις Σέρρες και την Καβάλα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που μας έρχονται από τους ανθρώπους εκεί κι ελπίζω να βάλουμε σήμερα και ένα χρονοδιάγραμμα, να απαντήσουμε σε κάποιες απορίες. Έχουμε ήδη μεγάλη εμπειρία με συζητήσεις που έχουμε κάνει και στο Ιόνιο και στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, να βάλουμε σήμερα ένα χρονοδιάγραμμα και να δούμε πώς θα προχωρήσει», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κραυγή απόγνωσης από την Νομική Αθήνας για την κατάσταση στο κτίριο και τον γύρω χώρο

SHARE:

24Media Network