Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Στον αέρα οι 10 στις 11 προτάσεις -“Χαλαρώνουν” άρον-άρον τα κριτήρια
Διαβάζεται σε 5'
Μόνο μία από τις έντεκα συνολικά προτάσεις που έχουν καταθεθεί για λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημιών στην Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει χωρίς προβλήματα την αδειοδότηση.
- 25 Ιουλίου 2025 10:10
Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, από το θώκο του Υπουργού Οικονομικών πια, είχε δηλώσει (στη Real News): “Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τις επενδύσεις σε κτίρια και ανθρώπινο δυναμικό ανέρχονται αθροιστικά στα 584 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία. Από αυτά, τα 243 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε σύγχρονα campus και ακίνητα για τη στέγαση των πανεπιστημίων”.
Και επίσης: “Ακόμη και όσα από αυτά τα πανεπιστήμια είχαν κάποιας μορφής συνεργασία με εγχώρια κολλέγια, υπό ένα θολό καθεστώς, με τον νέο νόμο υποχρεώνονται να αποκτήσουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, ακαδημαϊκούς με περγαμηνές και να δώσουν χρήματα για υποτροφίες και έρευνα”.
Από τότε πέρασαν τρεις και πλέον μήνες χωρίς η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) να έχουν ανακοινώσει ποια από τα ξένα Πανεπιστήμια που έχουν υποβάλλει αίτηση λειτουργίας στην Ελλάδα εξασφάλισαν τη σχετική αδειοδότηση.
Θυμίζουμε εδώ ότι αίτηση για λειτουργία από τον προσεχή Σεπτέμβριο έχουν υποβάλλει τα κάτωθι Πανεπιστήμια:
The University of York
University of Greater Manchester
Université Sorbonne Paris Nord
University of Derby
The University of West London
University of Essex
University of Nicosia
London Metropolitan University
Queen Margaret University
The University of Keele
University of East London
Οσο περνούν οι μέρες και οι σχετικές αποφάσεις δεν ανακοινώνονται (ειρήσθω εν παρόδω η αρχική πληροφόρηση ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος του Ιούλη) γίνεται σαφές ότι τα υποψήφια για λειτουργία από το Σεπτέμβριο Πανεπιστήμια δυσκολεύονται να “πιάσουν” τα κριτήρια που βάζει ο νόμος (5094/2024).
Και επειδή ο απερχόμενος υπουργός δεν είχε υπογράψει τις ρυθμιστικές πράξεις για μια σειρά από πράγματα (αδειοδότηση των κτηριακών εγκαταστάσεων, για τη σύσταση του νομικού προσώπου,για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής κτλ) παρατηρούνται ακροβασίες της τελευταίας στιγμής έτσι ώστε τα κριτήρια, ειδικά για το κτηριακό ζήτημα”, να “στενέψουν” έτσι ώστε να “χωρέσουν” τους νέους παίκτες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 137 του νόμου προστέθηκε προ ημερών απόσπασμα στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας (σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών) που κάνει λόγο για δυνατότητα “τεχνητού φωτισμού και αερισμού” στις εγκαταστάσεις αυτών των Πανεπιστημίων.
Επίσης, προβλέπεται προθεσμία τριών μηνών μετά την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας για την προσκόμιση πιστοποιητικών για την άδεια πυροπροστασίας. Το ανάλογο προβλέπεται και για τον επιτόπιο έλεγχο από τον ΕΟΠΠΕΠ.Και αναρωτιέται κανείς: Αυτές είναι οι σύγχρονες κτηριακές εγκατατάσεις για την οποία γινόταν λόγος τους προηγούμενους μήνες; Εγκαταστάσεις που θα δύνανται να φέρουν “τεχνητό φωτισμό και αερισμό”;
Οπως άλλωστε παραδέχθηκε και το Υπουργείο Παιδείας, στο νόμο για την αδειοδότηση των μη κρατικών Πανεπιστημίων έγινε αναρίθμηση των δικαιολογητικών “έτσι ώστε τα διαβιβαζόμενα κατ΄ άρθρο 139 δικαιολογητικά να ταυτίζονται με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 138”.
Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο κάνει λόγο μόνο για το ζήτημα του πιστοποιητικού προστασίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τρίμηνη παράταση δόθηκε προκειμένου να προβλεφθούν τυχόν καθυστερήσεις στην έκδοσή του από τους αρμόδιους φορείς. Δεν σχολιάζει άλλα ζητήματα που τέθηκαν τις τελευταίες στο δημόσιο διάλογο όπως το κτηριακό.
Η πραγματικότητα είναι ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα οι 10 από τις 11 προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας προς έγκριση είναι στον αέρα. Γι’ αυτό παρατηρείται και η σχετική καθυστέρηση αλλά και η προσπάθεια “στενέματος” των κριτηριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7 μόνο το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας φαίνεται να έχει λυμένο το κτηριακό ζήτημα στο φάκελο που έχει υποβάλλει. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, που όπως είχαμε αναφέρει, σχετίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ελληνικά κολλέγια, προσώρας δυσκολεύονται να φτάσουν στα μίνιμουμ στάνταρντ που ο νόμος έχει θέσει.
Καταλαβαίνει βέβαια κανείς ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να μην εγκριθούν 10 από τις 11 προτάσεις γιατί σε μία τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για το απόλυτο πολιτικό φιάσκο.
Η κυβέρνηση έχει επενδύσει μεγάλο μέρος του πολιτικού της κεφαλαίου στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα (για την οποία άλλωστε ξεπεράστηκε και ο “σκόπελος” της Συνταγματικής Απαγόρευσης με απόφαση του ΣτΕ που δίχασε τους Συνταγματολόγους της χώρας).
Γι’ αυτό λοιπόν αναζητούνται “συμβιβαστικές” λύσεις έτσι ώστε ο νόμος να τηρηθεί, έστω και κατ’ ελάχιστον και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν έστω και με σχετική καθυστέρηση.
Ισως έτσι να εξηγείται η πρόβλεπει τα μέλη της ΕΟΠΠΕΠ και της ΕΘΑΑΕ να απαλάσσονται “από προσωπική αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία καθηκόντων και αρμοδιοτήτων”.