Ηχηρό μήνυμα φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Διαβάζεται σε 4'
Ηχηρό μήνυμα φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Πορεία φοιτητών στην Αθήνα ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Eurokinissi

Φοιτητές προχώρησαν σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη (11/1) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, με τους φοιτητές να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή. «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές δεν είμαστε πελάτες οι φοιτητές» ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούσαν.

Κατά τη διάρκεια της πορείας επικράτησε και μικροένταση μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και δυνάμεων της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί.

EUROKINISSI
EUROKINISSI

Συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Λόγω του συλλαλητηρίου, η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πανεπιστήμιου, έκλεισαν και δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, 115 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, υπογραμμίζουν ότι «οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική!».

Τα αιτήματα των φοιτητών είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, να μην γίνει παράκαμψη και αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, να παραμείνουν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν οι σπουδές και να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια.

Πορεία διαμαρτυρία φοιτητών στην Αθήνα. ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Οι χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που σήμερα διαδηλώνουν ενάντια στα σχέδια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν δίκιο, γιατί ζητούν πτυχία με αξία και όχι πτυχία που πωλούνται κι αγοράζονται. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές: Να μην φέρει καν στη Βουλή αυτό το άδικο νομοσχέδιο που εξαρτά την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Καταλήψεις σε όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας

Σύμφωνα με ανακοινώσεις φοιτητικών συλλόγων, αποφασίστηκαν καταλήψεις σε όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη (11/1)) ξεκινούν καταλήψεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στις Σχολές Επιστημών Αγωγής ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Στους δρόμους οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη. SOOC

Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φοιτητές και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στα κεντρικά πανό των διαμαρτυρομένων αναγράφονται συνθήματα, όπως «ΝΔ και Πιερρακάκη ακούστε το καλά, δεν θα σας περάσουν τα ιδιωτικά» και «Δημόσια δωρεάν Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας».

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί και πορεία που κατέληξε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Διαμαρτυρία φοιτητών στην Πάτρα. INTIME

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα