Κατάληψη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Άγνωστοι έδιωξαν προσωπικό και φοιτητές

Το κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017. Σε τετράωρη διακοπή της εκπαιδευτικής λειτουργίας του ιδρύματος, από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, προχώρησε η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί με την παρουσία τοξικομανών στους χώρους του ιδρύματος.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Το κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017. Σε τετράωρη διακοπή της εκπαιδευτικής λειτουργίας του ιδρύματος, από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, προχώρησε η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί με την παρουσία τοξικομανών στους χώρους του ιδρύματος. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Συνεδριάζει εκτάκτως η Σύγκλητος του ΟΠΑ, μετά την κατάληψη του κτιρίου επί της Πατησίων, από ομάδα νεαρών. Τι αναφέρει σε σχετικό ανακοινωθέν της και ποια η έκκληση που απευθύνει προς την Πολιτεία

Της Μίκας Κοντορούση

Ομάδα αγνώστων ατόμων εισέβαλε στο κεντρικό κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έδιωξε από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, φοιτητές και προσωπικό, ενώ κατέλαβε το κτίριο. 

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ανακοινωθέν χαρακτηρίζει ανησυχητική και επικίνδυνη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα, ενώ σημειώνει πως:

Α. Η κατάληψη αυτή έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Β.  Τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, αναβάλλονται οι προγραμματισμένες ακαδημαϊκές δραστηριότητες με σημαντικό κόστος για τους συμμετέχοντες, και παρεμποδίζεται η διεκπεραίωση διοικητικών και τεχνικών εργασιών που η μη ολοκλήρωση τους εντός του έτους 2017 θα επιφέρει ζημίες και βλάβη, τόσο σε άτομα όσο και στο Ίδρυμα.

Γ. Το μεγαλύτερο κόστος, όμως, από την κατάληψη αυτή είναι η κατάλυση του κράτους δικαίου, η ακύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, η εμπέδωση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στη πανεπιστημιακή κοινότητα, και η αποθάρρυνση φοιτητών και προσωπικού να αφιερωθούν στο πανεπιστημιακό τους έργο, στη μάθηση και στη δημιουργία.

Η Σύγκλητος θεωρεί ότι «αποτελεί υποχρέωσή της να υπερασπιστεί την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ομαλή ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος, το δικαίωμα των 12.000 μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου να έχουν ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του, καθώς επίσης και να προστατεύσει το κύρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Για τους λόγους αυτούς η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου:

ΠΡΩΤΟΝ:  Καλεί τους καταληψίες να αποχωρήσουν και να παραδώσουν το κτήριο στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος,
ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Ζητά από την Πολιτεία να διασφαλίσει μόνιμες συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου,

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζει η Σύγκλητος στο ανακοινωθέν,  αποτελεί επένδυση της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία εκατό χρόνια και είναι καθήκον όλων η προστασία και η λειτουργία του σε καθεστώς ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ακαδημαϊκών αξιών.
Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση.

SHARE:

24Media Network