Κερδίζουν έδαφος τα ελληνικά κολλέγια

Κερδίζουν έδαφος τα ελληνικά κολλέγια
Αποφοίτηση 123rf.com

Τα τελευταία χρόνια η επιλογή των σπουδών στα ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στους νέους οι οποίοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο ίδρυμα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πλήθος ειδικοτήτων οι οποίες έχουν καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για μία επιλογή η οποία ναι μεν προϋποθέτει την καταβολή διδάκτρων, ωστόσο οι φοιτητές γλιτώνουν τα έξοδα διαμονής σε μία ξένη χώρα, σε περίπτωση, που θα διάλεγαν να σπουδάσουν απευθείας σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σωστή «έρευνα αγοράς» προτού καταλήξει σε ποιο κολέγιο θα σπουδάσει. Κάθε χρόνο περίπου 5.000 νέοι σπουδαστές εγγράφονται στα Κολέγια, εκ των οποίων οι 3.500 επιλέγουν να φοιτήσουν σε προπτυχιακά προγράμματα και 1.500 σε μεταπτυχιακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Ενωση Κολεγίων ισχύουν τα εξής:

Εγγραφές

Υπάρχει αύξηση του ποσοστού των εγγραφών κατά 10% αλλά είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα μια και ο κύριος όγκος των εγγραφών γίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, συγκεκριμένα για τα προπτυχιακά προγράμματα κυμαίνονται από 5.500 Ε – 8.500 Ε τον χρόνο, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα από 7.000 Ε – 12.000 Ε και αφορούν προγράμματα σπουδών μονοετή ή διετή. Σημείωνουμε ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια τα δίδακτρα παραμένουν τα ίδια καθώς δεν έχει γίνει καμία αύξηση.

Υπάρχουν σχέδια για μεγάλες συνεργασίες μεταξύ των Κολλεγίων;

Nαι, υπάρχουν σχέδια, λόγω του ενδιαφέροντος μεγάλων ξένων πανεπιστημίων να απορροφήσουν, μέσω των συνεργαζόμενων κολλεγίων, πολλούς ξένους σπουδαστές που δεν θα θελήσουν να σπουδάσουν στην Αγγλία λόγω brexit αλλά και προτιμούν έντονα την Ελλάδα σαν τόπο εκπαίδευσης έναντι της Κύπρου, που έχει απορροφήσει δεκάδες χιλιάδες ξένους σπουδαστές με δραματικά πολλαπλά οφέλη, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για την οικονομία τους.

Σχέδια και τάσεις για τη νέα χρονιά

Οι συνεργασίες με επιχειρήσεις.

Συνολικός τζίρος ετησίως

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών συνολικά των Κολλεγίων μελών και μη μελών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Κολλεγίων, προσεγγίζει τα 100.000.000 Ε, με πρόβλεψη συνολικής αύξησης κατά 10 % για φέτος, με κάθε επιφύλαξη.

Κολλέγια μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων και η αναγνώριση των πτυχίων

Τα Κολλέγια μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων είναι 11 (AEGEAN OMIROS College, ATHENS TECH College, BCA College, CITY College, DEI College, ICBSBusiness College, IST College, MBS College-Κολλέγιο Κρήτης, MEDITERRANEAN College, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ Κολλέγιο, NEW YORK College). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις συνεργασίες που έχουν τα Κολλέγια μέλη του Συνδέσμου εδώ καθώς και να επιλέξουν το πρόγραμμα σπουδών που επιθυμούν εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα