Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για τα κονδύλια των Πανελληνίων

Start of the Panhellenic examinations in the 2nd High School of Thessaloniki, Greece on May 16, 2016. /     2  , 16  2016.
Start of the Panhellenic examinations in the 2nd High School of Thessaloniki, Greece on May 16, 2016. / 2 , 16 2016. SOOC

Η ΝΔ, οι λάθος υπολογισμοί και τα «τσιμπημένα» κατά 548% κονδύλια για τις Πανελλήνιες. Πού έγκειται το λάθος και ποια η καυστική απάντηση του υπουργείου Παιδείας στη συζήτηση στη βουλή για τον Προϋπολογισμό 2018

Της Μίκας Κοντορούση

Αύξηση κατά 548% των κονδυλίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εντόπισε το επιτελείο της τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Νίκης Κεραμέως, κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης για τον  προϋπολογισμό του 2018. Το νούμερο αυτό στάθηκε αρκετό για να ξεκινήσουν οι σκληρές ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές, με την τομεάρχη της ΝΔ να επιμένει σε διπλασιασμό των Πανελληνίων και άρα σε αύξηση των απαιτούμενων κονδυλίων για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και το υπουργείο Παιδείας να διαψεύδει το ιλιγγιώδες ποσό, με την αιτιολογία των… λάθος μαθηματικών υπολογισμών.

«Εδώ δεν μπορώ παρά να θυμίσω ότι μετά τις αρχικές σας εξαγγελίες για κατάργηση των πανελλαδικών, το τελευταίο δημοσιοποιημένο σχέδιό σας μιλάει για διπλασιασμό των πανελλαδικών. Σε αυτό άραγε οφείλεται η αύξηση κατά 548% για Εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;» σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως κατά την ομιλία της και συνέχισε: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι σημειώνεται μια αύξηση κατά 3,16%, και όχι 5%, κατά δήλωσή σας, κύριε Υπουργέ – αλήθεια πώς στρογγυλοποιήσατε το ποσοστό; Δημιουργική λογιστική!».

Στην ομιλία της μάλιστα, η κα Κεραμέως συμπλήρωσε ότι ενώ μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς περιμένουν εναγωνίως να μάθουν τα σχέδια σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά από μια μακρά περίοδο αντικρουόμενων, όσο και πομπωδών δηλώσεων περί κατάργησης ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, το αρμόδιο υπουργείο από όσο φαίνεται, δεν προτείνει τελικά κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που μάλιστα να δικαιολογεί την υπέρογκη αύξηση.

«Τι περιλαμβάνει λοιπόν το σχέδιο αυτό; Πότε σκοπεύετε να το μοιραστείτε με την εκπαιδευτική κοινότητα; Ή για να πάω ένα βήμα πίσω, υπάρχει άραγε σχέδιο; Αντιλαμβάνεστε ότι για μια τέτοια αύξηση, αν μη τι άλλο, απαιτούμε απαντήσεις. Ελπίζουμε να τις έχετε!», κατέληξε η κα Κεραμέως.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται το αρμόδιο υπουργείο από την πλευρά του, η εν λόγω αύξηση για τις Πανελλήνιες αποτελεί μάλλον αποτέλεσμα κακών υπολογισμών, καθώς στον προϋπολογισμό του 2017 για τις πανελλαδικές εξετάσεις είχαν εγγραφεί 10.972.000 ευρώ, και στον προϋπολογισμό του 2018, 12.394.000 ευρώ. Οπότε το επιτελείο της κας Κεραμέως μάλλον συνέκρινε τα 12.394.000 με τα 1.913.000 ευρώ, κονδύλι που προορίστηκε το 2017 σε περιφερειακές διευθύνσεις που εμπλέκονται στη διοργάνωση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αναλυτικά, η καυστική απάντηση του υπουργείου Παιδείας

«Η τομεάρχης της ΝΔ οφείλει να είναι προσεκτικότερη και όταν διαβάζει και -κυρίως- όταν μιλά δημοσίως, όπως δεν έκανε σήμερα από το βήμα της Βουλής», αναφέρει το υπουργείο.

Και εξηγεί: «ο Προϋπολογισμός του 2018 για τις Πανελλαδικές εξετάσεις αναγράφει το ποσό των 12.394.000 ευρώ, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 10.972.000 ευρώ, δηλαδή η αύξηση είναι 12,9% και όχι 548%. Λανθασμένα, λοιπόν, συγκρίνει το ποσό των 12.394.000 ευρώ (προϋπολογισμός 2018) με το 1.913.000 ευρώ που αναφέρεται ξεκάθαρα στον πίνακα του Προϋπολογισμού ως ποσό  ‘Διαμόρφωσης 2017’. Δηλαδή, ως υπόλοιπο από τα 10.972.000 του περσινού προϋπολογισμού, για δαπάνες που πληρώνονται από τις Κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου».

Η ανακοίνωση μάλιστα στρέφεται και εναντίον του προέδρου της ΝΔ. «Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις λεπτομέρειες των εκπαιδευτικών ζητημάτων. Μας στενοχωρεί ότι και η κα Κεραμέως δείχνει να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις λεπτομέρειες σύνταξης του Προϋπολογισμού για την Παιδεία. Εξάλλου, θα έπρεπε να είχε υποπτευθεί ότι με μόλις 1.913.000 ευρώ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές εξετάσεις».

SHARE:

24Media Network