Μία μέρα στο Simulated Trading Room του Deree

Μία μέρα στο Simulated Trading Room του Deree
Ersi Drosou

Πώς είναι να κάνεις μάθημα στην υπερσύγχρονη αίθουσα προσομοίωσης χρηματοοικονομικών συναλλαγών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και απόφοιτοι οικονομικών και χρηματοοικονομικών σπουδών είναι όταν καλούνται να μπουν για πρώτη φορά σε ένα dealing room κάποιας τράπεζας. Και αυτό γιατί είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις τις θεωρητικές γνώσεις των αγορών και των μετοχών, από το να περνάς στην πράξη. Κάτι τέτοιο σκέφτηκαν και οι άνθρωποι του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, οι οποίοι αποφάσισαν να συνδέσουν την θεωρία με την πρακτική γνώση, δημιουργώντας μια Αίθουσα Προσομοίωσης Χρημαοτοικονομικών Συναλλαγών στο Deree.

Το λεγόμενο Simulated Trading Room άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Φεβρουάριο και ήρθε για να ενισχύσει το ήδη υψηλό επίπεδο των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη του Deree, αφού η Αίθουσα «μιμείται» τη λειτουργία των τραπεζικών και χρηματιστηριακών dealing rooms. Παράλληλα, από άποψη τεχνολογικού εξοπλισμού και μεγέθους είναι μοναδική στο είδος της σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα πρώτα πειραματικά μαθήματα στο STR ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ από το καλοκαίρι “τρέχουν” συγκεκριμένα μαθήματα προσομοιώσεων σε ομόλογα, παράγωγα και γενικά όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Πώς προέκυψε, όμως, η ιδέα για ένα τόσο πρωτοποριακό έργο που αλλάζει τα δεδομένα των οικονομικών σπουδών στη χώρα μας; Αφορμή στάθηκε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι της κ. Άννυς Τριανταφύλλου, Κοσμήτορος της σχολής Οικονομικών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στο εξωτερικό πριν από δέκα περίπου χρόνια, κατά το οποίο παρακολούθησε σεμινάρια για τη χρήση των trading room στην εκπαίδευση. Από τότε ξεκίνησε μια προσπάθεια υλοποίησης του project, έγιναν κάποιες προτάσεις, ωστόσο το πρόβλημα ήταν πως το εγχείρημα ήταν σαφώς αρκετά ακριβό.

«Μία προσπάθεια χρόνων κατάφερε επιτέλους να γίνει πραγματικότητα. Σε αυτό συνέβαλαν αρκετοί άνθρωποι, καθώς και το USAID (αμερικανικός οργανισμός που στηρίζει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα), το οποίο ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 300.000 δολαρίων για τη δημιουργία της συγκεκριμένης αίθουσας» μας εξήγησε η κ. Τριανταφύλλου.

Οι σπουδαστές του Κολλεγίου εκπαιδεύονται, πλέον, στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών σε πραγματικές συνθήκες, αποκτώντας έτσι μοναδικό προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους στην αγορά εργασίας. «Αυτό ακριβώς είναι το πραγματικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν πως οι φοιτητές μαθαίνουν πολύ καλύτερα όταν από τη θεωρία περνούν στην πράξη. Όλα τα παιδιά κάνουν πτυχία, μεταπτυχιακά και όταν πηγαίνουν στο dealing room της τράπεζας δεν ξέρουν τίποτε. Και να έχεις κάνει προσομοίωση, να έχεις δει πώς είναι, αν δεν έχεις δουλέψει κλειστό σύστημα, είτε Reuters, είτε Bloomberg, να κάνεις τις πράξεις τις ίδιες, θα πρέπει να τα μάθεις από την αρχή. Το STR είναι για τον σπουδαστή ουσιαστικά μια πρακτική άσκηση, σε έναν χώρο άρτια εξοπλισμένο.

»Μάλιστα, συνάδελφοι από τράπεζες που ξεναγήθηκαν μας είπαν πως ο χώρος είναι μεγαλύτερος από τα dealing rooms αρκετών ελληνικών τραπεζών. Έχουμε 24 θέσεις μαθητών και μία θέση καθηγητή. Εδώ οι φοιτητές δεν βλέπουν μόνο πώς δουλεύουν οι αγορές, αλλά παίρνουν και μια ιδέα των κινήσεων. Βλέπουν πώς βγαίνουν οι ειδήσεις, πώς επηρεάζονται οι αγορές, τι πρέπει να κάνει κάποιος τη δεδομένη στιγμή» αναφέρει η κ. Τριανταφύλλου. Επίσης, το STR χρησιμοποιείται τόσο για διδασκαλία, όσο και για παραγωγή ερευνητικού έργου.

Το ερώτημα, όμως, που γεννάται σε όλους εμάς που δεν έχουμε βιώσει την αίσθηση του να κάνεις μάθημα μέσα σε μια τέτοια αίθουσα, είναι τι συμβαίνει στο πρώτο δεκάλεπτο από τη στιγμή που μπαίνει στην Αίθουσα ένας φοιτητής για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου, αρχικά οι σπουδαστές ενθουσιάζονται. Κάτι απόλυτα λογικό. «Η πρώτη δουλειά του καθηγητή είναι να εξηγήσει στα παιδιά πού βρίσκονται, γιατί βλέπουν παντού οθόνες, μπροστά, δίπλα τους, πίσω τους. Συνολικά υπάρχουν 24 διπλές οθόνες στους υπολογιστές τους, μία διπλή στη θέση του καθηγητή, τέσσερις μεγάλες οθόνες απέναντί τους, οι οποίες είναι φτιαγμένες για να δέχονται αλλαγές από τα στοιχεία που προκύπτουν και, τέλος, υπάρχει ακόμη μία οθόνη πίσω από τον καθηγητή που λειτουργεί και ως πίνακας.

Ersi Drosou

»Το πρώτο που γίνεται είναι η αποκάλυψη πως ό,τι έμαθαν μέσα στην τάξη, στο θεωρητικό μάθημα, όντως επηρεάζει τις αγορές, πως τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Στη συνέχεια, αρχίζουν να μαθαίνουν για τα τεχνικά θέματα που είναι πάρα πολλά. Δεν θέλουμε απλώς να τους μάθουμε δέκα κινήσεις που μπορούν να κάνουν. Το θέμα είναι να μπορούν να ερμηνεύσουν το τι γίνεται. Εκτός από τη θεωρία χρειάζεται και η αναλυτική σκέψη».

Ersi Drosou

Η αίθουσα συνάδει απόλυτα με το πνεύμα του Κολλεγίου. Από τη δεκαετία του 1970 το Deree έχει φέρει στην Ελλάδα πράγματα που δεν υπήρχαν, όπως τότε η ψυχολογία, το Marketing, έτσι και τώρα το STR, με γνώμονα πάντα την καλύτερη κατάρτιση των παιδιών και την προετοιμασία τους για κάποιο μεταπτυχιακό ή την αγορά εργασίας.

Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση, ακόμη και στους ίδιους τους ανθρώπους του Κολλεγίου είναι πως φοιτητές από άλλες κατευθύνσεις θέλουν να μπουν και να κάνουν μάθημα στο Simulated Trading Room. «Φοιτητές από τομείς όπως το Marketing ή τις Γραφικές τέχνες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό μας έδωσε την ιδέα να δημιουργήσουμε το Minor, να φτιάξουμε, δηλαδή, ένα Certificate έξι μαθημάτων, στα οποία θα εξειδικεύεται κάποιος μόνο σε Trading. Υπάρχει η εισαγωγή στο trading, το trading σε μετοχές, σε συνάλλαγμα, σε παράγωγα, σε ομόλογα και ένα έκτο μάθημα που είναι σαν επιστέγασμα όλων αυτών, τα οποία διδάσκονται εξολοκλήρου στο STR. Χρησιμοποιούν το κλειστό σύστημα trading, καθώς έχουμε ειδική συνεργασία με το Reuters. Συγχρόνως, έχουμε δημιουργήσει πρόσβαση σε databases, στις τράπεζες δεδομένων των συστημάτων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για όλα τα μαθήματα» τονίζει η κ. Τριανταφύλλου.

Βέβαια, εξίσου σημαντικό ρόλο στο εγχείρημα παίζουν και οι καθηγητές. Γι’ αυτό και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας έδωσε βάση σε αυτό το κομμάτι. Έχουν επιλεγεί, λοιπόν, άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία τόσο ακαδημαϊκή, όσο και των αγορών.

Τέλος, να σημειωθεί πώς η Αίθουσα διαθέτει πλήθος τελευταίων τεχνολογικών εφαρμογών –μεταξύ των οποίων Bloomberg, Thomson Reuters, EIKON Database (πρώην Datastream), NASDAQ morning star, TRADEREX, Palisade, Rotman, STATA, SPSS, Matlab και Eviews– και βελτιώνεται συνεχώς, ώστε να προσομοιάζει όσο καλύτερα γίνεται ένα πραγματικό dealing room.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα