Μυλόπουλος: Μη αναστρέψιμες οι επιπτώσεις από την κατάληψη στο ΑΠΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ, Η ΠΟΛΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ(EUROKINISSI--ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ, Η ΠΟΛΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ(EUROKINISSI--ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Άμεση επαναφορά του ΑΠΘ σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας, ζητά μετά τη νέα κατάληψη ο πρύτανης, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα

Την άμεση επαναφορά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) «σε συνθήκες νομιμότητας και ομαλής λειτουργίας», ζητά ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, με αφορμή την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ιδρύματος για περισσότερες από 70 ημέρες (σσ από εργολαβικούς υπαλλήλους, αλλά από χθες και από ομάδα φοιτητών). Όπως υποστηρίζει ο κ. Μυλόπουλος, η πολυήμερη κατάληψη έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμες διοικητικές, ακαδημαϊκές και οικονομικές επιπτώσεις.

«Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η χειραγώγηση του ΑΠΘ από εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, η ομηρία του πανεπιστημίου από μια ομάδα εργαζομένων υπονομεύει την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς» σημειώνει ο κ. Μυλόπουλος.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρύτανης του ΑΠΘ ισχυρίζεται ότι «οι καταληψίες υποκινούνται και υποστηρίζονται από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες, όπως συνδικαλιστικές παρατάξεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης». Υποστηρίζει ακόμη ότι η πρυτανεία του ΑΠΘ έκανε ό,τι μπορούσε για να σταθεί αλληλέγγυα σε όσα από τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούν την επιδίωξή τους, σε συνθήκες κρίσης, να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, συνεχίζει, το ΑΠΘ υπέβαλε θεσμική πρόταση για την αντιμετώπιση των εργολαβικών σχέσεων εργασίας και διεκδίκησε επιπλέον πιστώσεις από το υπουργείο, κάνοντας σαφές ότι η υποχρηματοδότηση της Παιδείας ανατροφοδοτεί την κρίση και την ύφεση.

«Το ΑΠΘ εξάντλησε κάθε όριο διαλόγου με τους εργαζομένους στις εργολαβίες, υποβάλλοντας προτάσεις στο πλαίσιο της νομιμότητας και των περιορισμένων, λόγω συνθηκών, οικονομικών δυνατοτήτων του. Δυστυχώς, προσκρούσαμε στην αδιαλλαξία και τον μαξιμαλισμό ενός σωματείου που, υποκινούμενο από αλλότρια συμφέροντα, έχει επιδιώξεις ξένες με το πανεπιστήμιο και με το αγαθό της Παιδείας που αυτό υπηρετεί» καταλήγει.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα καλεί το ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την πρυτανεία του ΑΠΘ «για την απόφασή τους να καλέσουν τα ΜΑΤ να επέμβουν στο πανεπιστήμιο και να συλλάβουν 11 απολυμένους εργολαβικούς υπαλλήλους (σσ η συγκεκριμένη επιχείρηση στο ΑΠΘ έγινε τα ξημερώματα της 29ης προς την 30η Νοεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 11 ατόμων, τα οποία δικάζονται μεθαύριο Δευτέρα)».

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «καλεί τους εργαζομένους της πόλης και τα συνδικάτα σε συμπαράσταση των συλληφθέντων απεργών τη Δευτέρα 3/12/2012, στις 11 το πρωί, στα δικαστήρια όπου πραγματοποιείται η δίκη». Το ΠΑΜΕ ζητά «ν' αφεθούν ελεύθεροι και αθώοι» οι 11 συλληφθέντες, να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και «να πεταχθούν οι εργολάβοι έξω από το ΑΠΘ και τους άλλους δημόσιους οργανισμούς».

Μάλιστα, κάνει λόγο για παράνομη άρνηση της Πρυτανείας να εφαρμόσει νόμο βάσει του οποίου υποχρεούται να κηρύξει έκπτωτους όλους τους εργολάβους και να μισθοδοτήσει η ίδια, απευθείας τους εργαζομένους. Ισχυρίζεται δε, ότι η Πρυτανεία συγκρότησε παράνομα απεργοσπαστικό μηχανισμό από «κοινού με τον δήμαρχο και την εργολαβική εταιρεία ISS», ενώ υποστηρίζει ότι «έγινε προσπάθεια καπελώματος του αγώνα των εργολαβικών υπαλλήλων από τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «υπήρξε απαίτηση από τη "Χρυσή Αυγή" για επέμβαση των ΜΑΤ».

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί από εργολαβικούς υπαλλήλους

Σημειώνεται ότι ομάδα εργολαβικών υπαλλήλων βρέθηκε από τις 11 το πρωί σήμερα στον προαύλιο χώρο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, το οποίο τελεί από χθες υπό νέα κατάληψη (έπειτα από μόλις ένα 24ωρο διακοπής της), αυτή τη φορά από φοιτητές, που πρόσκεινται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη των 11 ατόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network