Πανελλήνιες 2017: Απαιτητική η περίληψη στο κείμενο Θεοτοκά για τα ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2017: Απαιτητική η περίληψη στο κείμενο Θεοτοκά για τα ΕΠΑΛ

Αυλαία για τις Πανελλήνιες 2017, με τα ΕΠΑΛ να διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα. "Απαιτητική" η περίληψη, επαναφορά της ερώτησης ανάπτυξης. Αναλυτικά το θέμα. Τι σχολιάζει φιλόλογος στο NEWS 247

Σε κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά και τη θεματική ενότητα από το βιβλίο του Οργανισμού της Α’ Λυκείου “Νέοι-Χάσμα Γενεών” εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις Πανελλήνιες 2017.

Οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν σε ένα άρθρο 450-500 λέξεων που θα δημοσιευόταν στο περιοδικό του σχολείου τους:

– θέματα που προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ εφήβων και ενηλίκων στο οικογενειακό περιβάλλον

– τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι εντάσεις.

Από την πλευρά της, η φιλόλογος Τόλια Παγώνα από τα φροντιστήρια “ΣΤΟΧΟΣ” μιλώντας στο News247, σχολίασε ότι “η περίληψη κρίνεται απαιτητική, εφόσον στο κείμενο χρησιμοποιούνται – κυρίως – Α΄και Β΄Ενικό πρόσωπο, τα οποία χρειάζεται να αποφευχθούν από τους υποψηφίους. Οι ασκήσεις είναι βατές. Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι η επαναφορά της ερώτησης ανάπτυξης (Β1) με 10 μονάδες”.

Και συνεχίζει: “Το θέμα αξιολογείται ενδιαφέρον, κατανοητό και οικείο στους εφήβους μαθητές, εφόσον αποτυπώνει στοιχεία των σχέσεων ανάμεσα στους γονείς τους και τους ιδίους”.

Αύριο Τετάρτη 7 Ιουνίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, που θα εξεταστούν επίσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα προσανατολισμού και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά, θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη Βιολογία από τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για τις ιατρικές σχολές, στην Ιστορία, για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό των Θετικών Σπουδών και εκείνον της Οικονομίας και Πληροφορικής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος η διαδικασία των εξετάσεων είναι απλή, σε σχέση με την περσινή παράλληλη διενέργεια εξετάσεων, εξαιτίας της μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια, παρά την αντιστρόφως ανάλογη έναρξη με τα ΕΠΑΛ να προηγούνται των Γενικών Λυκείων

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση ανοίγει δρόμος για τα όνειρά σας

“Ψυχραιμία, δύναμη και κάθε επιτυχία”, εύχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Με ανάρτηση του στο twitter τονίζει πως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να ανοίγει δρόμους για την εκπλήρωση των ονείρων τους και αυτό προσπαθεί να κάνει και με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

“Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή, όχι όμως αυτή που κρίνει τα πάντα. Για τα παιδιά μας που διαγωνίζονται αυτές τις ημέρες εύχομαι ψυχραιμία, δύναμη και κάθε επιτυχία. Ευθύνη δική μας να ανοίγουμε δρόμους για την εκπλήρωση των ονείρων τους. Αυτό προσπαθούμε και με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση”, γράφει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Κ. Γαβρόγλου: Ευθύνη της Πολιτείας η επαγγελματική αποκατάσταση

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε: “Εύχομαι καλή επιτυχία στα παιδιά που δίνουν έναν σημαντικό, αλλά όχι καθοριστικό για τη ζωή τους, αγώνα. Με ψυχραιμία και ηρεμία να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι τη διαδικασία που αποτελεί έναν μόνο σταθμό στην πορεία της κατάκτησης της γνώσης. Όταν η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, προτρέπω τους νέους μας να επιλέξουν τις σπουδές που πραγματικά θέλουν, γιατί για να πετύχεις στη ζωή πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς. Ευθύνη της Πολιτείας είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις επαγγελματικής αποκατάστασης μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης. Και για αυτό εργαζόμαστε. Οι υποψήφιοι να έχουν τη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο έχει διασφαλίσει πλήρως το αδιάβλητο του συστήματος και στις φετινές εξετάσεις. Καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς και στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Υπουργείου που συμβάλλουν στην επιτυχή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Καλή επιτυχία σε όλους!”.

Δ.Μπαξεβανάκης: Η ζωή είναι μπροστά σας, τίποτα δεν τελειώνει

“Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλους και όλες τους/τις υποψήφιους/-ες”, δήλωσε από την πλευρά ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

“Η πολύμηνη προσπάθειά σας, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των οικογενειών σας, φτάνει στο τέλος. Με ψυχραιμία, διαύγεια και νηφαλιότητα όλα θα πάνε καλά.

Η ζωή είναι μπροστά σας. Τίποτα δεν τελειώνει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της σημερινής σας προσπάθειας. Πολλές μάχες σας περιμένουν να τις δώσετε και να τις κερδίσετε.

Η πολιτεία θα προσπαθήσει να είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειές σας.

Καλή δύναμη σε όλους και σε όλες”.

Κ. Μητσοτάκης: Η ζωή είναι γεμάτη εξετάσεις και μάχες

Με ένα tweet ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στα παιδιά που μπαίνουν σήμερα στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων. 

“Ψυχραιμία και στήριξη στα παιδιά. Η ζωή είναι γεμάτη εξετάσεις και μάχες. Καλή αρχή! Καλή δύναμη! Καλή επιτυχία!” έγραψε στον λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

Πηγή Φωτο: Eurokinissi

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version