Πανελλήνιες 2019: Το Βατερλώ της Χημείας - Σε ποιες σχολές θα σημειωθεί πτώση των βάσεων

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για τα Γενικά Λύκεια της χώρας
Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για τα Γενικά Λύκεια της χώρας EUROKINISSI

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας μίλησε στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 και έκανε μία πρώτη εκτίμηση για το πού ενδέχεται να υπάρξει πτώση των Βάσεων. Πρώτες στη λίστα οι Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές. Ακολουθούν το Μαθηματικό, το Φυσικό και οι σχολές Πληροφορικής.

Σήμερα αναρτήθηκαν σε όλα τα Λύκεια της χώρας αλλά και στην ιστοσελίδα results οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, με την πρώτη επεξεργασία από τις βαθμολογίες να δείχνουν σημαντική πτώση των βάσεων σε αρκετές Σχολές.

Ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής από το Alfavita.gr μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 και στο κεντρικό μαγκαζίνο αναλύοντας τα πρώτα στατιστικά στοιχεία. Όπως τόνισε πρόκειται για μια πρώτη εκτίμηση καθώς φέτος έχουμε πολλές αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων.

Σχολές με την μεγαλύτερη πτώση

Για τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία ο κ. Κάτσικας είπε ότι οι βαθμοί σε γενικές γραμμές ήταν χαμηλοί λόγω της δυσκολίας των θεμάτων, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα που ήταν βατά σε γενικές γραμμές, παραμένουν στα επίπεδα των τελευταίων 3 ετών.


Μία πρώτη γενική εικόνα δείχνει ότι θα υπάρξει μικρή πτώση των βάσεων στις περισσότερες σχολές, ενώ στο επιστημονικό πεδίο η πτώση θα είναι μεγαλύτερη. Ειδικότερα πρώτες στη λίστα είναι οι Οικονομικές Σχολές και αυτές της Πληροφορικές, ενώ οι ιατρικές σχολές είναι πιθανό να σημειώσουν πτωτική πορεία.

Στις Νομικές Σχολές αναμένεται σταθεροποίηση των βάσεων διότι στις ανθρωπιστικές επιστήμες είχαμε καλύτερες επιδόσεις από τους μαθητές.

"Θα κάνω μία πρώτη εκτίμηση και θα πω ότι μπορεί να έχουμε μία πτώση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πτώση του ύψους 70 μορίων έως 180 μόρια", ανέφερε ο κ. Κάτσικας και συμπλήρωσε ότι "στα Πολυτεχνεία εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης πιθανόν η πτώση να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας ακόμη και τα 200 μόρια κατά μέσο όρο.

Συνοπτικά αναμένεται:

-Πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία

-Καθολική πτώση στο 2ο και 3ο πεδίο, ακόμα και στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων και της Ιατρικής

-Μικρότερη η πτώση στο 1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο

-Χάος στη Χημεία, χαμηλές επιδόσεις σε Μαθητικά - Φυσική

Το Βατερλώ της Χημείας

Ειδικότερα, στο μάθημα της Χημείας σημειώθηκε βαθμολογικό Βατερλώ: Κάτω από τη βάση έγραψε το 42,12% των υποψήφιων σε σχέση με το 26,25% πέρυσι, ενώ οι αριστούχοι μειώθηκαν κατά 3.000. Μόνο 420 υποψήφιοι έγραψαν φέτος πάνω από 19, ενώ πέρυσι έγραψαν 3.420.

Αυτό σημαίνει τουλάχιστον για τις κεντρικές Ιατρικές σχολές μικρή πτώση των βάσεων και μεγαλύτερη στα τμήματα της περιφέρειας. Δεν θα υπάρξει όμως "γκρέμισμα" των βάσεων όπως αναμενόταν, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν σημαντικά καλύτερες στο μάθημα της Βιολογίας και αυξήθηκαν οι αριστούχοι.

Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένονται οριακές αυξομειώσεις με κυρίως πτωτική τάση. Οι υποψήφιοι πέτυχαν φέτος καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Ιστορίας, αλλά χειρότερες στα Λατινικά και τα Αρχαία. προς τα κάτω θα κινηθούν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας.

Συμπλήρωση μηχανογραφικού

"Θα συμβούλευα τους μαθητές να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό σαν να μην έχουν δώσει εξετάσεις, σαν να μην γνωρίζουν τις βαθμολογίες τους και να δηλώσουν τις επιλογές τους με τη σειρά που αυτοί επιθυμούν να μπουν. Αυτό είναι το ασφαλέστερο κριτήριο. Να έχουν υπόψη ότι η φοιτητική μέριμνα είναι διαλυμένη και ότι είναι ακριβά τα ενοίκια στις επαρχίες" πρόσθεσε για την κρίσιμη περίοδο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών και συνέστησε "πάνω απ' όλα ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά".

Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και μετά, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση exams.

Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 15-7-2019 και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Στατιστικά στοιχεία με τις βαθμολογίες

Όλες οι ομάδες προσανατολισμού, πάνω κάτω από τη βάση:

Page: /

Όλες οι ομάδες προσανατολισμού, αναλυτικό:

Page: /

Ανθρωπιστικών Σπουδών, πάνω κάτω από τη βάση:

Page: /

Θετικών Σπουδών, αναλυτικό:

Page: /

Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, αναλυτικό:

Page: /


Δείτε περισσότερα:

Τα στατιστικά στοιχεία με τις βαθμολογίες ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2019

Πανελλήνιες 2019: Υπολογίστε εδώ τα μόριά σας (Εφαρμογή)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πανελλήνιες 2019, Πανελλήνιες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πανελλήνιες 2019: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων

Πανελλήνιες 2019: Πτωτική η πορεία των βάσεων σε ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές

Πανελλήνιες 2019: Από την Παρασκευή θα είναι διαθέσιμο το μηχανογραφικό δελτίο

SHARE: