Πανελλήνιες 2023 – ΕΠΑΛ: Το ποίημα του Μπρεχτ που έπεσε στα Νέα Ελληνικά και η απάντηση στο θέμα

Πανελλήνιες 2023 – ΕΠΑΛ: Το ποίημα του Μπρεχτ που έπεσε στα Νέα Ελληνικά και η απάντηση στο θέμα
Πανελλήνιες 2023 INTIME NEWS

Η πρώτη δοκιμασία των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ ήταν αυτή των Νέων Ελληνικών ενώ κλήθηκαν να απαντήσουν για τα οφέλη του εθελοντισμού και να αναλύσουν ένα εμβληματικό ποίημα του Μπρεχτ.

Πρεμιέρα έκαναν την 1η Ιουνίου οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, ενώ τα Φροντιστήρια Παπαδέα έδωσαν στη δημοσιότητα τα θέματα και τις απαντήσεις.

Στο λογοτεχνικό σκέλος της εξέτασης, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βάσει του ποιήματος “Καταφύγια για τη νύχτα” του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Το ζητούμενο ήταν να αναφέρουν οι εξεταζόμενοι τρία από τα θέματα που πραγματεύεται στο ποίημά του ο Μπ. Μπρεχτ και να τεκμηριωθεί η απάντηση με την παράθεση συγκεκριμένων φράσεων. Παράλληλα, οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να καταγράψουν τρία σχήματα λόγου δίνοντας παραδείγματα, και να αιτιολογηθεί η εναλλαγή στη χρήση του α’, β’ και γ’ προσώπου.

 

Τα Φροντιστήρια Παπαδέα έδωσαν στη δημοσιότητα τις απαντήσεις στα θέματα που έπεσαν στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις στα θέματα των Νέων Ελληνικών (ΕΠΑΛ)

Οι απαντήσεις στη δεύτερη ενότητα με το ποίημα του Μπ. Μπρεχτ, αναγράφονται παρακάτω:

https://www.news247.gr/download/2098/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/06/apa-2.pdf/822000/apa.pdf

Τα ποιήματα του Μπρεχτ αντανακλούν την ίδια τη στάση ζωής που διαμόρφωσε ο ποιητής και δραματουργός. Ο ίδιος έλεγε στην τελετή απονομής του Βραβείου Λένιν, Μόσχα 1955: “Το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα ήταν πως το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί να ειδωθεί μόνον “από τα κάτω”, από την σκοπιά των καταπιεσμένων κι εκμεταλλευόμενων. Μόνο όποιος αγωνίζεται μαζί τους, αγωνίζεται για την ανθρωπότητα”.

Όπως άλλωστε έγραφε ο Μάριος Πλωρίτης για την ποίηση του Μπρεχτ, την οποία και είχε μεταφράσει στα ελληνικά:

“Η καθαυτό ποιητική γραφή στάθηκε η πρώτη και μόνιμη εκφραστική του Μπρεχτ, απ’ τα 13 του χρόνια ως το θάνατό του. Πάνω από χίλια ποιήματα, πολύστιχα και λιγόστιχα, έγραψε στα 45 τούτα χρόνια –πότε ακολουθώντας τις καθιερωμένες φόρμες, πότε παρωδώντας τις, πάντα καινοτομώντας στη γλώσσα και στην ουσία. Άλλοτε “εμπρεσσιονιστική” κι άλλοτε δραματικά ή επικά λυρική, άλλοτε “διδακτικά” κι άλλοτε σαρδωνικά κοινωνικοπολιτική, η ποίησή του δεν είναι μόνο μια αντίδραση στον ύστερο γερμανικό κλασσικορομαντισμό. Είναι, πάνω και πρώτα απ’ όλα, ποίηση που φωτίζει τη ζωή και διαφωτίζει τους ανθρώπους, για να την κάνουν βιώσιμη”.

Σημειώνεται πως ο Μπρεχτ αφιερώθηκε περισσότερο στην ποίηση μετά την επιστροφή του στη Γερμανία το 1949, όταν και ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία των έργων του. Στα εκατοντάδες ποιήματα που έγραψε, αντανακλά τη στροφή του προς τη μαρξιστική-λενινιστική φιλοσοφία, ενώ έγραψε και δεκάδες ποιήματα για παιδιά.

Πρόγραμμα Πανελληνίων Εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Αύριο, Παρασκευή 2 Ιουνίου, ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΓΕΛ με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, ενώ η επόμενη εξέταση για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι του μαθήματος των Μαθηματικών το Σάββατο 3 Ιουνίου.

Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές Πανελλήνιες, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Πανελλήνιες 2023

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα