Πολιτιστικός Όμιλος ΕΚΠΑ: Αντιδράσεις για τον νόμο Κεραμέως, που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του

Πολιτιστικός Όμιλος ΕΚΠΑ: Αντιδράσεις για τον νόμο Κεραμέως, που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του
Θέατρο iStock

Διαμαρτυρία του Πολιτιστικού Ομίλου των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το νέο νόμο – πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας και το άρθρο 296. Η συγκεκριμένη αλλαγή καταργεί την αυτοτέλεια της Λέσχης.

Οι φοιτητές του Πολιτιστικού Ομίλου των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών διαμαρτύρονται για το νέο νόμο – πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας και το άρθρο 296.

Το εν λόγω άρθρο ορίζει την κατάργηση της αυτοτελούς νομικής προσωπικότητας της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΕΚΠΑ. Η συγκεκριμένη αλλαγή καταργεί την αυτοτέλεια της Λέσχης και, συνεπώς, την ανεξάρτητη διαχείριση των οικονομικών της αποθεμάτων, του προϋπολογισμού της, καθώς και των κτιριακών της υποδομών. Η λέσχη του ΕΚΠΑ στεγάζει διάφορες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας (δύο φοιτητικά αναγνωστήρια, ταμείο αρωγής φοιτητών, σίτιση – στέγαση, ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας). Παράλληλα, στεγάζει και υποστηρίζει τον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), ο οποίος δραστηριοποιείται για σχεδόν 100 χρόνια στα κτίρια της Ιπποκράτους 15, στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται και το ιστορικό κινηματοθέατρο «Ίρις» και στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας.


Ο Π.Ο.Φ.Π.Α., όπως υπάρχει σήμερα, ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80’ με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, τον Φωτογραφικό, να προστίθεται λίγο αργότερα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων, ενώ η οργάνωση και συνέχισή του στον χρόνο, εξασφαλίζονται από τις προσπάθειες, τον προσωπικό χρόνο και το μεράκι των φοιτητών.

Πολιτιστικος Ομιλος του Πανεπιστημιου Αθηνων (ΠΟΦΠΑ)


Ο Θεατρικός Τομέας, με δύο θεατρικές ομάδες, ανεβάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Πολιτιστικος Ομιλος του Πανεπιστημιου Αθηνων (ΠΟΦΠΑ)


Ο Κινηματογραφικός Τομέας έχει ένα καθημερινό πρόγραμμα σεμιναρίων – προβολών εκπαιδευτικού χαρακτήρα και υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών και την συμμετοχή τους σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

Ο Φωτογραφικός Τομέας παρέχει καθημερινά θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα φωτογραφίας και διοργανώνει την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών του.

Πολιτιστικος Ομιλος του Πανεπιστημιου Αθηνων (ΠΟΦΠΑ)


Ο Χορευτικός Τομέας παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών και στο τέλος κάθε Ακαδημαϊκής χρονιάς οργανώνει κεντρική χορευτική παράσταση ενώ συμμετέχει και σε εκδηλώσεις άλλων φορέων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με την ψήφιση του νόμου – πλαίσιο, με τον οποίο θίγονται οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, επηρεάζεται άμεσα και το μέλλον του Π.Ο.Φ.Π.Α., αφού το σύνολο των δράσεών του στεγάζεται εντός των χώρων της Λέσχης και στηρίζεται από αυτήν. Για αυτό το λόγο ως Π.Ο.Φ.Π.Α. διεκδικούμε την απόσυρση του νόμου – πλαίσιο και του άρθρου 296.

Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. έχει καταφέρει να αποτελεί σήμερα κοιτίδα πολιτισμού για την φοιτητική κοινότητα, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό της πόλης της Αθήνας. Η συμμετοχή και η πρόσβαση στις δράσεις του ομίλου είναι ανοικτές και δωρεάν στο πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστημίου, μακριά από λογικές αποκλεισμού από τον πολιτισμό και εμπορευματοποίησής του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα