Σχολεία: Πάνω από 300 καταλήψεις για μικρά τμήματα – 104 κλειστά λόγω κορονοϊού

Σχολεία: Πάνω από 300 καταλήψεις για μικρά τμήματα – 104 κλειστά λόγω κορονοϊού
Καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Πρέβεζας Eurokinissi

Τα κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού αγγίζουν σήμερα τα 104, με τα 78 να βρίσκονται στην πρωτεύουσα. Πολλαπλασιάζονται οι καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Δύο μαθητές θετικοί στον ιό σε υπό κατάληψη σχολείο στο Περιστέρι.

Τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία αυξάνονται, μαζί με τις καταλήψεις οι οποίες είναι διαδοχικές.

Τα σχολικά ιδρύματα  που πραγματοποιούν καταλήψεις έχουν ξεπεράσει τα 300 σε ολόκληρη τη χώρα ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της διεκδικώντας μέτρα υγειονομικής προστασίας δωρεάν για όλους και μικρότερα τμήματα σε αριθμό μαθητών.

Στα αιτήματα των καταλήψεων, κύριο είναι εκείνο για μικρότερα τμήματα.

Ο Ξ. Γερμανάκος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μαθητών, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως αίτημα των παιδιών είναι να “σπάσουν” τα 20αρια και τα 25αρια τμήματα. “Είμαστε υπέρ της μάσκας, είναι ένα από τα όπλα μας, δεν μπήκαμε ποτέ στη λογική να μη φοράμε. Ακόμα και στην κατάληψη κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα. Διεκδικούμε να αραιώσουν τα τμήματα αλλά δεν θα κολλήσουμε στον αγώνα μας αυτό”, είπε μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα, τα κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού φτάνουν στα 104, με τα 78 να βρίσκονται στην πρωτεύουσα.

Κλειστά μέχρι και σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 2020, θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο πλαίσιο ανάσχεσης της διασποράς του ιού, στην περιοχή.

Δύο μαθητές θετικοί στον ιό σε υπό κατάληψη σχολείο

Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε άλλωστε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Περιστερίου, Τ. Θεοδωράκος, για τους δυο μαθητές σε σχολείο της περιοχής που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.  Η απόφαση είναι να γίνει αναστολή της Β’ Λυκείου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί εκ νέου απολύμανση.

Τι προβλέπεται στο έγγραφο του υπ. Παιδείας

Μαθητές και εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στο τεστ κορονοϊού απομακρύνονται άμεσα από τα σχολεία με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε καραντίνα 14 ημερών παραμένουν όσοι αξιολογούνται ως στενές επαφές και υποβάλλονται σε τεστ αν παρουσιάσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα.

Σύμφωνα με νέα διάταξη την απόφαση για αναστολή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων λαμβάνει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας. Νέο επικαιροποιημένο έγγραφο του ΕΟΔΥ, για τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία.

Ειδικότερα το έγγραφο προβλέπει τα εξής:

1.Α) Διαχείριση παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:

– Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

– Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19

– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού

– Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας

– Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν

– Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων–ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

– Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

– Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

– Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του

1.Β) Διαχείριση μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

– Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται το σχολείο.

– Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Αν χρειαστεί να περιμένει στο σχολείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παραμένει σε απομόνωση στον καθορισμένο χώρο φορώντας απλή χειρουργική μάσκα και τηρώντας τις διαδικασίες που περιγράφονται στην ενότητα 1.Α για τους μαθητές.

– Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία του ίδιου και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το μέλος του προσωπικού χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

– Εν αναμονή του αποτελέσματος, το μέλος του προσωπικού παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του

1.Γ) Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό είναι θετικό

Γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον/την διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας.

Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου

1. επικοινωνεί:

Α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής,

Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης,

Γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

2. αποστέλλει την ίδια μέρα δελτίο ιχνηλάτησης (Συνημμένο 1):

Α) στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]),

Β) στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

3. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί:

Α) με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135 ή 210.5212.054) για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί,

Β) με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (τηλ. 213.1510.984-85-86) ως φορέα υπεύθυνογια την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, Γ) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν (Συνημμένο 2) σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή όλης της σχολικής μονάδας.

Γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.

Όσον αφορά στο άτομο με επιβεβαιωμένο COVID-19:

-Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα του 10ημέρου να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού) εφόσον το τμήμα φοίτησης βρίσκεται σε λειτουργία.

-Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.

Όσον αφορά στις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο COVID-19:

Αναγνώριση και καταγραφή των στενών επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματοςαπό τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 του σχολείου.

Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα συμβατό με COVID-19, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό.

Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο.

Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο περιστατικό.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα