Σταλινοποίηση καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων

Στιγμιότυπο από εξεταστικό κέντρο στο 3ο Λύκειο Πύργου κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016. Οι υποψήφιοι μαθητές εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από εξεταστικό κέντρο στο 3ο Λύκειο Πύργου κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016. Οι υποψήφιοι μαθητές εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. (EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ) EUROKINISSI

'Πόλεμος' Φίλη και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων. Αφορμή αυτή τη φορά είναι η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τι προβλέπει η ρύθμιση και τι λέει στο news247 o Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων

Για προσπάθεια μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία, με σκοπό την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων και την υποβάθμισή των σχολείων,  κατηγορεί η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων το Υπουργείο Παιδείας που κατέθεσε στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση, προσπαθώντας να θέσει το πλαίσιο στις σχέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων, ώστε να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν γίνεται τα πρότυπα του Δημοσίου.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ρύθμιση, που το προσεχές διάστημα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και κατόπιν θα πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αρχικά συνάπτουν σύμβαση ορισμένου χρόνου και αν δεν απολυθούν μέσα στα δύο χρόνια, η σύμβαση εργασίας τους με το ιδιωτικό σχολείο θα μετατρέπεται αυτοδίκαια σε αορίστου χρόνου, ενώ μετά το πέρας της διετίας μπορεί να απολύεται το 33% των εργαζομένων, και μόνο κατόπιν συγκεκριμένης αιτιολόγησης με αυστηρά και συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία αφορούν σωματική ή πνευματική ανικανότητα και ανεπάρκεια εκτέλεσης καθηκόντων.

Σκληρή στάση από τους ιδιοκτήτες

Η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων που κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια υποβάθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς ουσιαστικά όπως τονίσει στο news247 ο πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, αφαιρεί από τους ιδιοκτήτες των σχολείων το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι των δημοσίων, δηλαδή το δικαίωμα της συνεχούς αξιολόγησης του προσωπικού, που σύμφωνα με τον κ.Κυραϊλίδη αποτελεί ένα από σημαντικότερα εργαλεία για την διατήρηση του υψηλού επιπέδου των ιδιωτικών σχολείων.

Δε θα έχουμε λόγο να κάνουμε αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς μας

"Αφού η κυβέρνηση κατάργησε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, στα οποία οι γονείς έδιναν μάχη για να βάλουν τα παιδιά τους, τώρα το Υπουργείο θέλει εν μέσω καλοκαιριού να υποβαθμίσει και τα ιδιωτικά σχολεία. Είναι η τρίτη προσπάθεια που επιχειρεί να το κάνει και εμείς θα σταθούμε απέναντι σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, υπερασπιζόμενοι την ιστορία και την προσφορά των ιδιωτικών σχολείων. Αν περάσει αυτή η ρύθμιση που έχει στόχο να ικανοποιήσει τις ιδεοληψίες του υπουργείου, δε θα έχουμε λόγο να κάνουμε καμίας μορφής αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς μας, γιατί θα είναι μόνιμοι" λέει ο κ.Κυραϊλίδης προειδοποιώντας πως οι ιδιοκτήτες θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση εφαρμογής της νομοθεσίας και συμπληρώνει "δε θα επιτρέψουμε τη σταλινοποίηση των σχολείων μας. Φανταστείτε να μας κάνουν παράπονα οι γονείς για κάποιον εκπαιδευτικό και εμείς να μην μπορούμε να επέμβουμε" υπογραμμίζει λέγοντας πως αυτό θα σημάνει απαξίωση στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μάλιστα, σαν πρώτο μέτρο άμυνας οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων έχουν ήδη ενημερώσει τους γονείς των μαθητών με ανοιχτή επιστολή στην οποία αναφέρουν πως "η ρύθμιση δεν προστατεύει τον καλό εκπαιδευτικό (ο οποίος, άλλωστε, δεν χρειάζεται άλλη ρήτρα μονιμότητας παρά μόνο την αξία του), αλλά αυτόν που θα μπει στην τάξη και δεν θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με ευσυνειδησία, αυτόν που θα προσβάλει τα παιδιά, αυτόν που δεν θα συνεργαστεί με την εκπαιδευτική κοινότητα – αυτός είναι που τελικά μονιμοποιείται!"

Στιγμιότυπο από αίθουσα του 17ου Λυκείου Αθηνών την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015. Οι σχολικές μονάδες ετοιμάζονται για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την Παρασκευή 11/9.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Στιγμιότυπο από αίθουσα του 17ου Λυκείου Αθηνών την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015. Οι σχολικές μονάδες ετοιμάζονται για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την Παρασκευή 11/9. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει φέρει μόνο αντιδράσεις αλλά από την άλλη έχει προκαλέσει ικανοποίηση στις τάξεις των εκπαιδευτικών. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε) η ρύθμιση βάζει τέλος στο καθεστώς απολύσεων χωρίς αιτιολόγηση και αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

SHARE:

24Media Network