Θύελλα αντιδράσεων από την 'αναρμοδιότητα' Γαβρόγλου για την ανομία στο ΑΠΘ

Συν. τύπου του υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κων. Γαβρόγλου, Αθήνα 14 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Συν. τύπου του υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κων. Γαβρόγλου, Αθήνα 14 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στο ΑΠΘ και την επιστολή των 471 φοιτητών. "Πέταξε το μπαλάκι" στο "ρωμαλέο" φοιτητικό κίνημα και το σύλλογο διδασκόντων

Αναρμόδιος δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου όσον αφορά το να συμβάλλει, ώστε να βρεθεί λύση στα όσα συμβαίνουν στο campus του ΑΠΘ με τη διακίνηση ναρκωτικών, όπως κατήγγειλαν 471 φοιτητές του Ιδρύματος, ζητώντας να επιλυθεί το πρόβλημα, μέσω της εφημερίδας "Καθημερινή".

Κληθείς σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, να σχολιάσει τα όσα ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της η "Καθημερινή", ο κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε τα όσα επισημαίνονται στην επιστολή των 471 φοιτητών περί έντονης παραβατικότητας (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές κ.ά.) λέγοντας πως "έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται". Μάλιστα, ο ίδιος είπε συγκεκριμένα: "Στα πανεπιστήμια, αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών. Αν κάποιοι καλοθελητές θέλουν να το παρουσιάσουν ως κανόνα, τι να πω. Ποτέ δεν έχει φέρει λύση η αντιμετώπιση με αστυνομικούς τρόπους", είπε, πετώντας ουσιαστικά το "μπαλάκι" της ευθύνης σε διδάσκοντες, διοίκηση της σχολής και φοιτητές.

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις Γαβρόγλου προκάλεσαν οξύτατες αντιδράσεις. "Τα νέα παιδιά, οι αυριανοί επιστήμονες της χώρας, αποφάσισαν με θάρρος να ζητήσουν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων, τα οποία έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Σε αυτά τα νέα παιδιά, ο αρμόδιος υπουργός για την Παιδεία απαντά πως ο ίδιος και το σύνολο της κυβέρνησης στη χώρα μας δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που παρουσιάζουν τα ΑΕΙ", σχολίασε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., βουλευτής Νίκη Κεραμέως. Και η ίδια συνέχισε: "Πρέπει, επιτέλους, να γίνει συνείδηση σε όλους ότι στο πανεπιστήμιο –ως χώρο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών– δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να λογοδοτεί. Ας αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις ευθύνες τους. Πρωτίστως, όμως, η κυβέρνηση".

"Κινδυνολογούμε για το άσυλο, λέει ο κ. Γαβρόγλου. Και εγώ και οι φοιτητές που καταγγέλλουν ανομίες. Ολοι σαμποτάρουν τους αγνούς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ", σχολίασε στο Τwitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που 471 φοιτητές ζητούν επωνύμως τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων στο πανεπιστήμιό τους.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης της πολυτεχνικής σχολής κ. Περικλής Μήτκας ανέφερε ότι έγινε σύσκεψη για το θέμα με φορείς της πόλης και ότι υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για από κοινού δράσεις για το πρόβλημα, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι εντός Ιδρύματος και "μαχαιρώματα" για μοίρασμα της δόσης εντός campus, μπροστά στα μάτια των φοιτητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γαβρόγλου στο Ραδιόφωνο 24/7: Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ιδεολογικών ζυμώσεων

SHARE:

24Media Network