Τι ισχύει για τα σεμινάρια Ειδικής Αγωγής

Τι ισχύει για τα σεμινάρια Ειδικής Αγωγής
123rf

Το παρακάτω αφιέρωμα για τα σεμινάρια της Ειδικής Αγωγής θα εμπλουτίζεται το επόμενο διάστημα με απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα για την επιμόρφωση της ΕΑΕ

Η σεμιναριακή επιμόρφωση πάνω στην Ειδική Αγωγή από δημόσια Πανεπιστήμια βρέθηκε και βρίσκεται μαζί με την Κατάρτιση στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση για μαθητές με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο (δείτε περισσότερα εδώ) στις δύο πρώτες επιλογές από τους εκπαιδευτικούς, είτε είναι αδιόριστοι και αναπληρωτές είτε είναι μόνιμοι, είτε είναι υποψήφια στελέχη.

Ο λόγος για το σεμινάριο της ΕΑΕ είναι η βαρύτητα που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια και τα επόμενα στις προσλήψεις στην ΕΑΕ καθώς και η συγκρότηση του επικουρικού πίνακα, και για την Κατάρτιστη στη Διαπολιτισμική Εκπ/ση η στρατηγική κατοχύρωση αυξημένων πιθανοτήτων ένταξης σε νέους πιθανούς πίνακες (διαπολιτισμικής εκπαίδευσης) για το προσφυγικό στα σχολεία όπως είχε γίνει και με την ΕΑΕ. Το τελευταίο βέβαια παρότι είναι μια πολύ ισχυρή πιθανότητα να γίνει λόγω διάφορων και σύνθετων παραγόντων, παραμένει μια διορατική ερμηνεία που κάνουν οι εκπαιδευτικοί για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Α) Πότε πρέπει να κάνει ο αναπληρωτής και ο αδιόριστος το σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα ημερομηνιακό. Οι αιτήσεις που θα γίνουν το επόμενο έτος εφόσον συνεχιστεί το καθεστώς των αναπληρωτών όπου και δεν φαίνεται ότι αλλάζει, είναι πάρα πολύ πιθανό να ξεκινήσουν τον Απρίλιο όπως γίνεται πολλά από τα τελευταία χρόνια. Άρα τα σεμινάρια πρέπει να ξεκινούν τον Αύγουστο του 2019 και να τελειώνουν τον Μάρτιο του 2020https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/293860_neo-ex-apostaseos-moriodotoymeno-seminario-stin-eidiki-agogi

Β)  7μηνο ή 9μηνο

Σύμφωνα με τον τωρινό νόμο σχετικά όσοι θέλουν να προλάβουν τις αιτήσεις και να προσληφθούν την επόμενη σχολική χρονιά θα πρέπει να ξεκινήσουν 7μηνο σεμινάριο ΕΑΕ που να αρχίζει τον Αύγουστο για ασφάλεια. Δείτε το Νόμος 4589, ΦΕΚ 13 Α/29-01-2019 ΑΡΘΡΟ 57

“ιι) Επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών: δύο (2) μονάδες.”

Το 9μηνο με το 7μηνο της ΕΑΕ ως προς την μοριοδότηση για διορισμούς – προσλήψεις δεν διαφέρει σε τίποτα. Ίσα ίσα θα χάσετε χρόνο

Γ) Ένταξη στους επικουρικούς πίνακες της ΕΑΕ

β) Με τον Ν. 4589/2019, (ΦΕΚ 13 Α΄), «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» το σεμινάριο αφενός μοριοδοτείται για τον μόνιμο διορισμό και την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού και αφετέρου οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης αυτού εντάσσονται στον σε επικουρικό πίνακα για την πρόσληψή τους ως αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή.

Ειδικότερα:

i) Στα άρθρα 57, 58, 59 και 60 τα οποία αφορούν στα κριτήρια των αξιολογικών πινάκων εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε., μελών Ε.Ε.Π. και μελών Ε.Β.Π. αντίστοιχα, αναφέρεται: «Επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών: δύο (2) μονάδες»
ii) Επιπλέον, στο άρθρο 58 «Κριτήρια αξιολογικού πίνακα Εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε.» στην παράγραφο 4 προβλέπεται η ένταξη των κατόχων πιστοποιητικού παρακολούθησης του σεμιναρίου στον επικουρικό πίνακα για την πρόσληψή τους ως αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«4. α) Αν οι λειτουργικές ανάγκες της Ε.Α.Ε. δεν καλύπτονται από τους εκπαιδευτικούς που είναι ενταγμένοι στον αξιολογικό πίνακα Β΄, μπορεί να 

προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, εκπαιδευτικοί που εντάσσονται σε επικουρικό αξιολογικό πίνακα. β) Τα κριτήρια ένταξης στον επικουρικό αξιολογικό πίνακα είναι τα ακόλουθα:

αα) Κατοχή πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίου επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην Ε.Α.Ε. από Α.Ε.Ι. ή άλλον φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών»

Τι είναι το ασύγχρονο εξ αποστάσεως σεμινάριο

Το σεμινάριο της Ειδικής Αγωγής του Παν.Αιγαίου που έχει ανοικτές αιτήσεις τώρα και τελειώνει στις 26 Μαρτίου πραγματοποιείται εντελώς εξ αποστάσεως. Παράλληλα η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται μέσω Moodle ασύγχρονα πράγμα που σημαίνει πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και συνεδρίες. Ο εκπαιδευόμενος διαβάζει όποτε θέλει αυτός το εκπαιδευτικό υλικό, ότι ώρα θέλει!

Ποιο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής ξεκινάει 26 Αυγούστου για να προλάβετε τις αιτήσεις

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρει μοριοδοτούμενο 7μηνο επιμορφωτικό πρόγραμμα 420 ωρών στην «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» που ξεκινάει στις 26 Αυγούστου. Δείτε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμα και εκδηλώστε ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη στο alfavita:

Προσλήψεις αναπληρωτών: Η πρόσκληση για τη δήλωση περιοχών (Απόφαση)

ΠΑΣΑΔ: Δήλωση προτίμησης, οδηγίες προς… ναυτιλομένους

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα