Ν. Φίλης για Τράπεζα Θεμάτων: Αλήθειες και ψέματα για την κατάρρευση και το φιάσκο

Ν. Φίλης για Τράπεζα Θεμάτων: Αλήθειες και ψέματα για την κατάρρευση και το φιάσκο
Φωτογραφία αρχείου Getty Images/iStockphoto

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης γράφει στο NEWS 24/7 για την κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων και καυτηριάζει τις κυβερνητικές παλινωδίες στο ζήτημα.

Μαθημένη στα ψέματα και στις τερατολογίες του τύπου «υβριδικός πόλεμος στον Έβρο», η ΝΔ επιλέγει άλλη μια φορά να παραποιήσει τα γεγονότα και να προσβάλει τη νοημοσύνη των πολιτών. Για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, αποποιείται την αποκλειστική της ευθύνη, όπως θα την παραθέσω στη συνέχεια.

Ποντάρει στο φόβο («κάποιος επιτίθεται στα παιδιά μας!») στηριζόμενη στο ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ έχει αποφασίσει να στηρίξει μέχρι τέλους το κυβερνητικό αφήγημα. Το παρακολουθεί αυτό κανείς ιδιαίτερα στα κανάλια, όπου από την περασμένη Δευτέρα υιοθετούνται οι κυβερνητικές ερμηνείες για το συμβάν με δραματικούς όρους και τόνους, δίχως στοιχειώδη δημοσιογραφική έρευνα· χωρίς να εκφράζεται μια έστω υποτυπώδης αμφισβήτηση, βάσει στοιχείων.

Ειδικός στις κυβερνοεπιθέσεις δεν είμαι. Διαβάζω όμως και συζητώ από προχτές με ειδικούς που εξηγούν ότι το σενάριο της καθημερινά επαναλαμβανόμενης μαζικής κυβερνοεπίθεσης από… 114 χώρες δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα, ούτε έχει καταγραφεί στις διεθνείς πλατφόρμες παρακολούθησης. Ενώ και η άμυνα σε μια τέτοια επίθεση, εφόσον είχαν ληφθεί μέτρα, ήταν απολύτως εφικτή.

Ακόμα και η Καθημερινή χτες (31.5), σε ένα προσεκτικά γραμμένο ρεπορτάζ, αποδομεί πλήρως τις κυβερνητικές ερμηνείες: «Διαθέσιμη λύση φέρεται να είχε προταθεί στο παρελθόν για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αλλά για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί στην εφημερίδα, φαίνεται πως δεν είχε αξιοποιηθεί». Ρωτώ εγώ: αρνείται το ρεπορτάζ ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου ή αναλαμβάνει την ευθύνη για την απουσία θωράκισης της πλατφόρμας του;

Και παρακάτω: «σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας που μίλησαν στην εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας, η επίθεση δεν φαίνεται να είναι ούτε ‘πρωτοφανής’ ούτε ‘μεγατόνων’. Ενδεικτικά, τον περασμένο Φεβρουάριο η Cloudflare, μία από τις υπηρεσίες που διατίθενται διεθνώς για την αποτροπή DDoS επιθέσεων, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να ανακόψει αντίστοιχο συμβάν που ξεπερνούσε τα 71 εκατομμύρια αιτήματα σύνδεσης ανά δευτερόλεπτο».

Σημειώνεται ότι η δήθεν… «σημαντικότερη επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό», σύμφωνα με τα ίδια τα κυβερνητικά στοιχεία έφτασε τα 280 χιλιάδες χτυπήματα ανά δευτερόλεπτο ή 0,3% της πραγματικά μεγάλης επίθεσης, που αναφέρεται ότι απετράπη.

Αλλά και ο Κώστας Φωτάκης, πρώην υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας και τέως πρόεδρος του σπουδαιότερου ιδρύματος τεχνολογίας και έρευνας στη χώρα, του ΙΤΕ, γράφει: «Οι μεγάλες επιθέσεις hacker αποτυπώνονται στα διαγράμματα κίνησης του δικτύου. Η διεθνώς εισερχόμενη κίνηση του grnet δεν εμφανίζει καμία ασυνήθιστη απόκλιση στις 29-30/5.

Ακόμη και εάν ίσχυε, θα μπορούσαν να κόψουν ακαριαία όλες τις προσπελάσεις από το εξωτερικό. Αν δεν δώσουν πειστικά στοιχεία για ‘τερατώδη εξωτερική επίθεση’, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ψευδο-δικαιολογίες κληρονομημένες από το ψηφιακό ‘θαύμα’ των ‘αρίστων’».

Ακόμα όμως και αν δεχόμασταν το κυβερνητικό αφήγημα, θα παρέμενε σαφής η ανικανότητα της κυβέρνησης ΝΔ, αφού δεν είχε προβλεφθεί και νομοθετηθεί μια εναλλακτική μέθοδος για την διανομή των θεμάτων. Πολλές δυνατότητες εναλλακτικών δικτύων υπήρχαν (email, τηλέφωνο κ.ά.), μέχρι και η ύστατη, η επιλογή θεμάτων από τους εκπαιδευτικούς. Αφού δεν πρόκειται για εξετάσεις που επηρεάζουν την εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ.

Είναι λοιπόν σαφές τι ακριβώς έχει συμβεί. Το επιτελείο της ΝΔ γνωρίζει ότι τίποτα από όσα ισχυρίζεται ή διοχετεύει στον Τύπο δεν αληθεύει. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Σκέρτσος αδιαφορούν αν με τον τρόπο αυτό γίνονται καταγέλαστοι στον κόσμο των ειδικών. Τους αρκεί η συσκότιση και η δημιουργία εντυπώσεων στον πολύ κόσμο, που εντυπωσιάζεται από πολεμικά ανακοινωθέντα περί κυβερνοπολέμου κατά της ανάδελφης Ελλάδας, στόχος τη μια προσφύγων από το Αιγαίο ή τον Έβρο, την άλλη χάκερς από την Κολομβία.

Έφτασαν μάλιστα να μεταθέσουν την ευθύνη στην Απλή Αναλογική και στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αν δεν υπήρχε (ισχυρίστηκε ο κομματικός εκπρόσωπος…) υπηρεσιακή κυβέρνηση η επίθεση θα είχε αντιμετωπιστεί. Με ποιο τρόπο; Αρκούσε τάχα η εντολή ενός υπουργού; Θα είναι τότε υπεύθυνος ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας και μόνο, που δεν σκέφτηκε να τη δώσει! Φυσικά και δεν είναι έτσι.

Πρόκειται για τραγέλαφο και ταπεινή κουτοπονηριά. Σε αυτό είναι πράγματι άριστοι, σε αυτό ειδικεύονται, αυτό είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά. Στα υπόλοιπα και τα ουσιαστικά αποδεικνύονται «κουμπούρες» και «πάτος».

Κανείς από αυτούς που έστησαν την ούτως ή άλλως αντιπαιδαγωγική Τράπεζα Θεμάτων, δεν θα αξιολογούνταν με πάνω από «μονάδα» για την απόδοσή του. Η αποτυχία, αποδείχθηκε στην πράξη. Από αξιολόγηση όμως, οι κυβερνητικοί φωστήρες γνωρίζουν μόνο εκείνη που στήνουν αυτοί για τους εκπαιδευτικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι λέξεις «αυτοκριτική» και «ανάληψη ευθύνης» για τη δική τους ράχη, τους είναι άγνωστες. Κι όταν συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω καταφεύγουν είτε στα ψέματα είτε στις ύβρεις, όπως αυτές που εκστόμισε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και γνωστός κομματικός περιηγητής Γ. Ψαριανός, που ανακάλυψε ότι οι «εκπαιδευτικοί είναι σκουλίκια και καθάρματα που πανηγυρίζουν για το συμβάν».

Κι όμως, σε ένα θλιβερό επίλογο, ο άνθρωπος αυτός, συνεργάτης του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Πικραμένου, παραμένει στις κομματικές επάλξεις και στα νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια, χαρακτηρίζοντας με την παρουσία και το ήθος του ολόκληρη την κυβερνητική παράταξη.

Κι ακόμα περισσότερο: τα μισόλογα Σκέρτσου για τέτοιου βεληνεκούς αθλιότητες, η αποφυγή πλήρους καταδίκης τους, αποδεικνύουν ότι είναι εύλογοι οι φόβοι των εκπαιδευτικών ότι η «αξιολόγηση» Κεραμέως σχεδιάστηκε για να αξιοποιηθεί σε βάρος τους, ως τιμωρία.

Αντίθετα από τη συνολική αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, που είχε θεσμοθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υποβοήθηση των εκπαιδευτικών και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου -και θα πρέπει ως θεσμός να επανέλθει.

Ο Νίκος Φίλης είναι πρώην Υπουργός Παιδείας και υποψήφιος Βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα