Ξεκίνησε η Σύνοδος Πρυτάνεων: Η φοιτητική μέριμνα ψηλά στην ατζέντα

ΒΟΛΟΣ-Εργασίες της 81ης Συνόδου των Πρυτάνεων.(EUROKINISSI)
ΒΟΛΟΣ-Εργασίες της 81ης Συνόδου των Πρυτάνεων.(EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, η έναρξη των εργασιών της Συνόδου Πρυτάνεων στο Ζάππειο. Στο επίκεντρο η στέγαση και σίτιση των φοιτητών, αλλά και οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι φημολογείται ότι θα προτείνει ο Κ. Γαβρόγλου

Της Μίκας Κοντορούση

Η επιχειρούμενη «πανεπιστημιοποίηση» τμημάτων ΤΕΙ θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Παρασκευή έως και το Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το παρών θα δώσει σήμερα, απευθύνοντας χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ το Σάββατο οι πρυτάνεις θα συνεδριάσουν παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Η χρονική συγκυρία μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς προχθές πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Κώστα Γαβρόγλου με τους προέδρους των τμημάτων ΤΕΙ Αθήνας, Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής - Οπτομετρίας που κατέληξε στη δυνατότητα ίδρυσης κοινού Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και άρα διαμόρφωση κοινού προγράμματος σπουδών, με αναγραφή κατευθύνσεων στο πτυχίο και πλήρη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν και θέματα όπως η φοιτητική μέριμνα, μετά τα προβλήματα στέγασης και σίτισης των φοιτητών, τα οποία προέκυψαν από την κατάληψη επί 36 ημέρες του Ιδρύματος Νεότητας και Διά Βίου Μάθησης, με το υπουργείο να προτείνει τη διαχείριση να μεταβιβάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες στα πανεπιστήμια.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι το θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ και τα Αναδρομικά μελών ΔΕΠ, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει στις Μεταπτυχιακές Σπουδές

Επίσης, οι πρυτάνεις αναμένεται να συζητήσουν και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας Εταιρειών Αξιοποίησης Περιουσίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα όπως η κινητικότητα φοιτητών, οι νέες ευκαιρίες αξιοποίησης της έρευνας και χρηματοδότησης των startups, με ιδιαίτερη μνεία στις συμπράξεις Πανεπιστημίων/ΤΕΙ.

Χτες πάντως συνεδρίασαν οι αντιπρυτάνεις των πανεπιστημίων για να προετοιμάσουν την σημερινή Σύνοδο, με αντικείμενο συζήτησης τις Μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και θέματα όπως η θέσπιση ακαδημαϊκών κριτηρίων για την πανεπιστημιοποίηση τμημάτων ΤΕΙ, καθώς και η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων για υποψήφιους ξενόγλωσσων προγραμμάτων σε ΑΕΙ

Επίσης, η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων συζήτησε και θέματα που αφορούν σε αρμοδιότητες Φοιτητικής Μέριμνας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σύνοδος Πρυτάνεων: Οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση των ΑΕΙ, εξήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου

Σύνοδος Πρυτάνεων με 'αγκάθια' και διαφωνίες

SHARE:

24Media Network