Ξεκινούν τα μαθήματα κολύμβησης στα δημοτικά

ΑΓΙΑΣΜΟΣ  ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ// ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ// ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Διευρύνεται το δικαίωμα παρακολούθησης μαθημάτων κολύμβησης και σε μαθητές της Δ’ δημοτικού. Πάνω από 40.000 μαθητές από 2.210 τμήματα είχαν την τύχη να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Φυσικής Αγωγής πέρυσι. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα φετινά μαθήματα

Της Μίκας Κοντορούση

Ξεκινούν για δεύτερη χρονιά – αν και με καθυστέρηση - τα μαθήματα της κολύμβησης, στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στη Γ΄ και Δ΄ Τάξη των δημοτικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι οκτώ έως δώδεκα εντός του διδακτικού έτους, ενώ τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται εντός ενός τριμήνου, με εξαίρεση τις ειδικές περιπτώσεις (π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών κ.ά), όπου θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης των μαθημάτων σε περισσότερα του ενός τριμήνου.

ADVERTISING

Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου πάντως, περισσότερα από 40.000 παιδιά της Γ’ δημοτικού είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν μαθήματα κολύμβησης, ενώ για το σχολικό έτος 2017-2018, προβλέπεται διεύρυνση του προνομίου και σε μαθητές της Δ’ δημοτικού. Πρωταρχική μέριμνα πάντως του υπουργείου, είναι το πρόγραμμα κολύμβησης να υλοποιηθεί χωρίς να επιβαρυνθεί ή να διαταραχθεί η λειτουργία του κανονικού προγράμματος διδασκαλίας.

Για φέτος, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Παιδείας, και προκειμένου να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις (κονδύλια κάλυψης μετακίνησης των μαθητών/τριών από και προς τα κολυμβητήρια, ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό και κολυμβητήρια) για την αποφυγή οποιονδήποτε δυσλειτουργιών, η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Εσωτερικών, τις Περιφερειακές Ενότητες και τους δήμους της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του αντικειμένου της κολύμβησης το μάθημα υλοποιήθηκε σε 43 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με συντονισμό και προγραμματισμό από τις Ομάδες Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των συντονιστών κολύμβησης των ομάδων Φυσικής Αγωγής τα οποία απεστάλησαν στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στο μάθημα της κολύμβησης συμμετείχαν 40.000 μαθητές από 2.210 τμήματα σχολικών μονάδων της χώρας. 

Η επιτυχία πάντως του προγράμματος έγκειται στη συνεργασία των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών, των συντονιστών κολύμβησης και των ομάδων Φυσικής Αγωγής ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, συνέβαλαν, ώστε η για πρώτη φορά εφαρμογή του αντικειμένου να διδαχθεί με επιτυχία και να τύχει της αποδοχής και των Συλλόγων των Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων στις οποίες υλοποιήθηκε.

Στόχος άλλωστε του προγράμματος, είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας στους μαθητές, προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο ετήσιος αριθμός των πνιγμών, για τον οποίο η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

24Media Network