Παραδέχεται πως αιφνιδιάστηκε η ΕΛΑΣ

Παραδέχεται πως αιφνιδιάστηκε η ΕΛΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ (MOTIONTEAM / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ) MotionTeam

Συγκεκριμένο πολιτικό χώρο φωτογραφίζει ως υπεύθυνο για τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη η αστυνομική διεύθυνση της πόλης, ενώ παράλληλα ρίχνει ευθύνες σε εθνικιστικούς κύκλους και άλλους φορείς. Επέλεξε να μην επέμβει για να μην υπάρξουν τραυματισμοί και κινδυνεύσουν πολίτες (Vids)

Αποδέχεται, στην ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, εμμέσως πλην σαφώς, πως αιφνιδιάστηκε από την κίνηση των πολιτών, από τους οποίους μάλιστα επίσης παραδέχεται ότι απωθήθηκαν οι δυνάμεις τους.

“Αμέσως μετά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οργανωμένες αυτές ομάδες ατόμων, λειτουργώντας αιφνιδιαστικά, απέρριψαν βίαια τα κιγκλιδώματα, απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις και μετακινήθηκαν στο οδόστρωμα”.

Κατά τα άλλα, ταυτίζει τους πολίτες οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα αλλά και άλλους κοινωνικούς και εξωκοινοβουλευτικούς χώρους, ακόμα και από την άκρα δεξιά.

Λέει η ανακοίνωση μεταξύ άλλων:

“Πριν την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οργανωμένες ομάδες ατόμων, που πρόσκεινται η μία σε πολιτικό κόμμα και οι λοιπές σε κοινωνικούς, αθλητικούς και εθνικιστικούς χώρους, είχαν συγκεντρωθεί ανάμεσα στο πλήθος των θεατών της παρέλασης. Στα σημεία αυτά είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα, καθώς και αστυνομικές δυνάμεις λήψης των απαραίτητων μέτρων ευταξίας”.

Παρόλα αυτά όμως λίγο μετά παραδέχεται η αστυνομία της Θεσσαλονίκης πως στη μεγάλη διαμαρτυρία έλαβαν μέρος και πολλές χιλιάδες πολιτών, λογική άλλωστε η παραδοχή αφού γύρω στους 10.000 πολίτες αποκλείεται να προέρχονταν μόνο από κάποιους οπαδούς κόμματος και ανθρώπους του εθνικιστικού χώρου.

“Ταυτόχρονα, στο οδόστρωμα μετακινήθηκαν και αρκετές χιλιάδες λαού, ακολουθώντας τις προσκλήσεις και προτροπές τους να καταλάβουν το χώρο, που θα πραγματοποιούνταν η παρέλαση των τμημάτων.

Οποιαδήποτε αστυνομική επιχείρηση στην προκειμένη περίπτωση θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης σωματικών βλαβών, ιδίως σε ευάλωτες και ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες προσώπων, αλλά και θα αμαύρωνε τις ιστορικές εθνικές επετειακές εκδηλώσεις.

Οι χώροι τέτοιων εκδηλώσεων, όπου τιμώνται εθνικοί αγώνες και οι πεσόντες στο καθήκον, δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο αστυνομικής επιχείρησης αποκατάστασης τάξης”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιχειρήθηκε ταπείνωση θεσμών και έθνους, λέει ο Παπουτσής

“Την ημέρα μνήμης και σεβασμού των ηρώων που έπεσαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ορισμένοι, ελάχιστοι, με μειωμένη κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα, επέλεξαν να οργανώσουν τη δράση και τις πράξεις τους, επιχειρώντας την ταπείνωση των θεσμών, του Έθνους και του λαού”.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει λόγο για φασίζουσες μειοψηφίες οι οποίες επέλεξαν τη σημερινή μέρα του ΟΧΙ στο φασισμό, για να επιβάλλουν με τη βία την παρουσία τους.

“Επέλεξαν να σπείρουν το διχασμό σε μια εποχή που χρειάζεται όσο ποτέ η ενότητα του λαού.

Επέλεξαν να προσβάλλουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κορυφαίο θεσμό του πολιτεύματος. Τον Κάρολο Παπούλια, μία προσωπικότητα, που σε ολόκληρη τη ζωή του ταυτίστηκε πάντοτε με τους αγώνες του λαού για ελευθερία, δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Και κάποιοι εξ αυτών, τελικά, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, γιατί απεφεύχθη η γενικευμένη σύγκρουση και το αιματοκύλισμα από την ψύχραιμη στάση των αστυνομικών δυνάμεων.

Όσοι καλλιεργούν και καλύπτουν πολιτικά αυτά τα φαινόμενα έχουν βαρύτατες ευθύνες. Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα χέρια τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα