Η άγρια ζωή εκπέμπει SOS – Οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά 68%

Η άγρια ζωή εκπέμπει SOS – Οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά 68%
Άγρια ζωή Shutterstock

Μεγάλη έρευνα του WWF καταγράφει μείωση της άγριας ζωής από το 1970 κατά 68%, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. "Διαλύουμε τον πλανήτη μας", υπερτονίζει η Τάνια Στιλ.

Οι πληθυσμοί της άγριας ζωής έχουν μειωθεί κατά 2/3 σε λιγότερο από 50 χρόνια, βάσει των αποτελεσμάτων μεγάλης μελέτης του Παγκοσμίου Ταμείου για τη Φύση ή WWF όπως είναι ευρύτερα γνωστός ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός.

Κι ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια βελτίωσης η εκτελεστική διευθύντρια της WWF, Τάνια Στιλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. “Διαλύουμε τον πλανήτη μας – το μοναδικό μέρος που αποκαλούμε σπίτι – ρισκάρουμε την υγεία, την ασφάλεια και την επιβίωσή μας στη Γη. Τώρα η φύση εκπέμπει “SOS” καθώς ο χρόνος μας τελειώνει”.

Καθώς τα δάση καίγονται, η υπεραλίευση μαίνεται και πολλοί βιότοποι καταστρέφονται, η άγρια ζωή βρίσκεται σε “ελεύθερη πτώση”. Συγκεκριμένα από το 1970 έως και το 2016 η μελέτη κατέγραψε μείωση της τάξης του 68% κατά μέσο όρο σε περισσότερους από 20.000 πληθυσμούς θηλαστικών, πτηνών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών.

Η άγρια ζωή εκπέμπει SOS - Οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά 68% από το 1970 WWF

“Εάν δεν υπάρξει αλλαγή, οι πληθυσμοί θα συνεχίσουν να μειώνονται χωρίς καμιά αμφιβολία, οδηγώντας την άγρια ζωή σε εξαφάνιση και απειλώντας την σταθερότητα των οικοσυστημάτων από τα οποία είμαστε πλήρως εξαρτημένοι”, τονίζει ο Δρ. Άντριου Τέρι, διευθυντής συντήρησης στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), η οποία παρέχει τα δεδομένα της μελέτης.

Η άγρια ζωή εκπέμπει SOS - Οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά 68% από το 1970 WWF

“Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου. H φύση μας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες αλλά έχει και τη δική της μοναδική αυταξία. Η καταστροφή της επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, με το πιο τρανταχτό παράδειγμα να είναι η τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού. Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε δράση και να παλέψουμε για την ίδια μας την επιβίωση”, τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση “Ζωντανός Πλανήτης 2020″ του WWF, η κύρια αιτία για τη δραματική μείωση των πληθυσμών των χερσαίων ειδών που περιλαμβάνονται στον LPI είναι η απώλεια και υποβάθμιση των οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένης της αποδάσωσης, που οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο εμείς, ως ανθρωπότητα, παράγουμε τροφή.

Μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση της απώλειας και της υποβάθμισης των οικοτόπων, κρίνεται απαραίτητο να μετασχηματιστεί ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τροφή. Οι αλλαγές που χρειάζονται περιλαμβάνουν την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στην παραγωγή και εμπορία τροφής, τη μείωση της σπατάλης και την προώθηση πιο υγιεινών και φιλικών προς το περιβάλλον διατροφικών συνηθειών, τονίζει ο WWF.

Η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2020» στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για επείγουσα ανάληψη δράσης. Συνιστά ένα κάλεσμα προς τους πολίτες ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην προστασία της φύσης μέσα από τη μείωση της σπατάλης και τη στροφή προς βιώσιμες διατροφικές και καταναλωτικές επιλογές, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικές ηγεσίες καλούνται να θέσουν ως προτεραιότητα στην ατζέντα τους τη λήψη μέτρων που θα αντιστρέψουν τη σημερινή ανησυχητική εικόνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα