Κλιματική κρίση: Αναπόφευκτη η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας – Σοκάρει νέα μελέτη

Κλιματική κρίση: Αναπόφευκτη η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας – Σοκάρει νέα μελέτη
Παγόβουνο που λιώνει στη Γροιλανδία, φωτογραφία αρχείου AP Photo/John McConnico

Ανεξάρτητα από το αν θα ληφθούν μέτρα για το κλίμα, το λιώσιμο των πάγων θα επιφέρει ελάχιστη άνοδο 27 εκατοστών στη στάθμη της θάλασσας, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες. "Χωρίς επιστροφή" η καταστροφή του πλανήτη.

Η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι πλέον αναπόφευκτη, σύμφωνα με νέες ερευνητικές διαπιστώσεις, οι οποίες αναφέρουν πως ακόμη και αν η καύση ορυκτών καυσίμων που είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για την κλιματική κρίση σταματούσε εν μία νυκτί, δεν θα υπήρχε και πάλι επιστροφή.

Σύμφωνα με την έρευνα που επικαλείται ο Guardian, η μέχρι σήμερα παγκόσμια υπερθέρμανση θα προκαλέσει μια απόλυτη, ελάχιστη άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 27 εκατοστά μόνο από τη Γροιλανδία, καθώς θα λιώσουν 110 εκατ. τόνοι πάγου. Με τη συνέχιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το λιώσιμο άλλων πάγων και τη θερμική διαστολή του ωκεανού, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά πολλά μέτρα φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από πιθανή.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε παράκτιες περιοχές, θα έρθουν – ή έχουν έρθει ήδη αντιμέτωποι, όπως στην περίπτωση του Πακιστάν – αντιμέτωποι με τις πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που αποτελούν από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αν το έτος ρεκόρ τήξης της Γροιλανδίας το 2012 γίνει συνήθης κατάσταση αργότερα αυτόν τον αιώνα, όπως είναι πιθανό, τότε το εν λόγω παγόβουνο θα προσφέρει μια “συγκλονιστική” άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 78 εκατοστά, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει υπολογιστικά μοντέλα της συμπεριφοράς του παγοκαλύμματος για να εκτιμήσουν τις μελλοντικές απώλειες, αλλά οι φυσικές διεργασίες είναι πολύπλοκες και αυτό οδηγεί σε επισφαλή αποτελέσματα.

Τα σοκαριστικά ευρήματα της νέας μελέτης

Αντίθετα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change χρησιμοποίησε δορυφορικές μετρήσεις των απωλειών πάγου από τη Γροιλανδία και του σχήματος του παγοκαλύμματος από το 2000-2019. Τα δεδομένα αυτά επέτρεψαν στους επιστήμονες να υπολογίσουν σε ποιο βαθμό η παγκόσμια θέρμανση μέχρι σήμερα έχει ωθήσει το στρώμα πάγου από μια ισορροπία όπου οι χιονοπτώσεις αντιστοιχούν στους πάγους που χάνονται. Αυτό επέτρεψε τον υπολογισμό του πόσος ακόμη πάγος πρέπει να χαθεί προκειμένου να ανακτηθεί η σταθερότητα.

“Πρόκειται για ένα πολύ συντηρητικό κατώτατο όριο”, δήλωσε ο καθηγητής Jason Box από την Εθνική Γεωλογική Υπηρεσία της Δανίας και της Γροιλανδίας (Geus), ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. “Ρεαλιστικά, θα δούμε αυτό το ποσοστό να υπερδιπλασιάζεται μέσα σε αυτόν τον αιώνα“.

Η εκτίμηση των 27 εκατοστών είναι ελάχιστη, επειδή λαμβάνει υπόψη μόνο την παγκόσμια θέρμανση μέχρι στιγμής και επειδή δεν περιλαμβάνονται ορισμένοι τρόποι με τους οποίους χάνεται ο πάγος των παγετώνων στα περιθώρια του στρώματος πάγου.

Το πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι παρέχει μια σταθερή εκτίμηση της αναπόφευκτης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιείται δεν δίνει μια χρονική κλίμακα κατά την οποία θα χαθεί ο πάγος. Παρ’ όλα αυτά, με βάση τη συνολική κατανόηση των επιστημόνων για το πώς για παράδειγμα η Γροιλανδία χάνει πάγο στον ωκεανό, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα λάβει χώρα σχετικά σύντομα. Το 2021, άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένα σημαντικό τμήμα του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας βρισκόταν στα πρόθυρα ενός σημείου καμπής.

“Το ελάχιστο των 27 εκατοστών είναι το έλλειμμα ανόδου της στάθμης της θάλασσας που έχουμε συσσωρεύσει μέχρι σήμερα και θα γίνει πραγματικότητα, ό,τι κι αν κάνουμε στο μέλλον”, δήλωσε ο δρ Γουίλιαμ Κόλγκαν, επίσης από το Geus. “Είτε έρθει σε 100 χρόνια είτε σε 150 χρόνια, θα έρθει. Και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας για την οποία έχουμε δεσμευτεί αυξάνεται επί του παρόντος, λόγω της κλιματικής πορείας στην οποία βρισκόμαστε”.

Τι περιθώρια υπάρχουν

Ο Κόλγκαν δήλωσε στη συνέχεια: “Αν θεωρήσουμε [το 2012] κανονικό έτος, τότε η δεσμευμένη απώλεια αυξάνεται στα 78 εκατοστά, το οποίο είναι συγκλονιστικό, και το γεγονός ότι ήδη τρεμοπαίζουμε σε αυτό το εύρος [απώλειας πάγου] είναι σοκαριστικό. Αλλά η διαφορά μεταξύ 78cm και 27cm αναδεικνύει τη [διαφορά] που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού. Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για να ελαχιστοποιηθεί η ζημία“.

Οι ορεινοί παγετώνες στα Ιμαλάια και στις Άλπεις βρίσκονται ήδη σε πορεία απώλειας του ενός τρίτου και του μισού πάγου τους αντίστοιχα, ενώ το στρώμα πάγου της δυτικής Ανταρκτικής θεωρείται επίσης από ορισμένους επιστήμονες ότι έχει ξεπεράσει το σημείο στο οποίο οι μεγάλες απώλειες είναι αναπόφευκτες. Οι θερμαινόμενοι ωκεανοί επεκτείνονται επίσης, αυξάνοντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

“Ολοένα και περισσότεροι στην επιστημονική βιβλιογραφία κάνουν λόγο για επίπεδα ανόδου πολλών μέτρων μέσα στα επόμενα 100 έως 200 χρόνια“, δήλωσε ο Κόλγκαν. Η κατάρρευση του κολοσσιαίου στρώματος πάγου της ανατολικής Ανταρκτικής, η οποία θα οδηγούσε σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 52 μέτρα αν έλιωνε όλο, θα μπορούσε να αποτραπεί αν αναληφθεί ταχεία δράση για το κλίμα.

Ο καθηγητής Gail Whiteman, στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ο οποίος, ωστόσο, δεν συμμετείχε στην ομάδα μελέτης, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης είναι δύσκολο να αγνοηθούν από όλους τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς που ανησυχούν για το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι άσχημα νέα για τα σχεδόν 600 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες ζώνες παγκοσμίως. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, θα είναι όλο και πιο ευάλωτοι, και αυτό απειλεί περίπου 1 εκατ. δολάρια του παγκόσμιου πλούτου”. Είπε ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αυξήσουν γρήγορα τη χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τις ζημίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα