Κουρουμπλής: Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για τη βύθιση του δεξαμενοπλοίου

Conference of the Central Committee of SYRIZA party, in Athens, on October 23, 2016 /      ,  ,  23 , 2016
Conference of the Central Committee of SYRIZA party, in Athens, on October 23, 2016 / , , 23 , 2016 SOOC

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για τη βύθιση του πλοίου αφήνοντας υπαινιγμούς

"Το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στις 2.30 το πρωί, χωρίς θαλασσοταραχή. Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα, δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων". Μ' αυτά τα λόγια ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 αναφέρθηκε στη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια του ναυαγίου, τα οποία διερευνώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά "αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος".

Άλλωστε όπως έχει γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, κίνησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθ. 148 "Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον".

Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκάλεσε η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Στην ενημέρωση, που αφορούσε τις περιοχές Σελήνια, Κυνοσούρα, Φρεαττύδα και Πειραϊκή, συμμετείχαν οι γγ του υπ. Ναυτιλίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ανώτεροι αξιωματικοί, ενώ από πλευρά αυτοδιοίκησης συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας Γιάννης Λαγουδάκης και

Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης, βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά και εκπρόσωποι των εταιρειών αντιρρύπανσης.

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς- με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών αντιρρύπανσης, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε όλα τα σημεία της ρύπανσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στο μεταξύ εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο στις δεξαμενές του οποίου βρίσκονται 2.570 τόνοι καύσιμα.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

(Φωτογραφία: Sooc)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό: Στη μαρίνα Ζέας έφτασε η ρύπανση

Οικολογική καταστροφή: Μάχη για να καθαρίσει ο Σαρωνικός

SHARE:

24Media Network