Μοναδικές εικόνες: Φάλαινα φυσητήρας θηλάζει το μικρό της στο Αιγαίο πέλαγος!

Μοναδικές εικόνες: Φάλαινα φυσητήρας θηλάζει το μικρό της στο Αιγαίο πέλαγος!

Απίστευτες εικόνες από τα ευγενή γιγάντια θηλαστικά, με μία μητέρα να θηλάζει το φαλαινάκι της, μεταξύ Μυκόνου και Ικαρίας.

Ενας πολιτισμός γιγάντων κινείται χειμώνα-καλοκαίρι δίπλα στις ακτές μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν το είχαμε αντιληφθεί. Όσο και αν οι περισσότεροι τους έχουμε συνδέσει με τους ωκεανούς, τους πόλους και τα μακρινά και εξωτικά για εμάς μέρη της Γης, οι φυσητήρες ζουν μόνιμα στη Μεσόγειο και μάλιστα ένας από τους πιο “αγαπημένους” τόπους κατοικίας τους είναι οι θάλασσες της Ελλάδας.

Η λέξη “γίγαντας” δεν θα πρέπει να σας τρομάζει. Παρά το δυσθεώρητο μέγεθός τους τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά δεν διάκεινται εχθρικά απέναντί μας. Αντιθέτως έχουν πολλά κοινά με εμάς. Ο όρος “πολιτισμός” άλλωστε δεν έχει επιλεγεί τυχαία από τους επιστήμονες: πέραν της υψηλής ευφυΐας τους, ζουν και αυτά όπως εμείς σε κοινωνίες δομημένες με συγκεκριμένους κανόνες και πολύπλοκες σχέσεις, έχουν τα δικά τους ήθη και έθιμα και τη δική τους γλώσσα και επιδεικνύουν μια αλληλεγγύη που ενδεχομένως θα έπρεπε να ζηλεύουμε.

 

Μια μητέρα φυσητήρας θηλάζει το μικρό της στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μύκονο και την Ικαρία, ενώ στην επιφάνεια διακρίνεται λίγο γάλα!

(Αεροφωτογραφία από τη συνεργασία του Wings for Science με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος)

Μας περιβάλλουν θάλασσες, που τελικά ελάχιστα τις γνωρίζουμε. Εάν δεν γνωρίσουμε το μοναδικό τους φυσικό πλούτο, είναι αδύνατον να τον προστατεύσουμε …

Ας βοηθήσουμε όλοι στη διάδοση της γνώσης αναφορικά με τη ζωή στις θάλασσές μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα