Νεκρή η φώκια ”μασκότ” της Αμοργού

Νεκρή η φώκια ”μασκότ” της Αμοργού

Νεκρή βρέθηκε η μεσογειακή φώκια Monachus monachus που είχε κλέψει τις καρδιές μικρών και μεγάλων στην Αμοργό. Έφερε τραύμα στην πλάτη από αιχμηρό αντικείμενο

Στα τέλη Απριλίου έκανε την εμφάνισή της, στο λιμάνι της Αιγιάλης στην Αμοργό, μια μεσογειακή φώκια. Το νεαρό ζώο είχε αρκετά φιλική προς τους ανθρώπους συμπεριφορά και γρήγορα κέρδισε τις καρδιές των κατοίκων.

Όλο αυτό το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του νησιού, τα λιμεναρχεία και ο Δήμος ήρθαν σε επαφή με τη MΟm, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία και τη μελέτη της μεσογειακής φώκιας, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο μία συνεχή επικοινωνία και πληροφόρηση, σχετικά με τις εμφανίσεις και τη συμπεριφορά του ζώου στην περιοχή.

Την περασμένη Παρασκευή ειδοποιήθηκε από το Αμοργός Diving Center ότι η φώκια είχε βρεθεί νεκρή. Οι κάτοικοι του νησιού ανέλαβαν να στείλουν το ζώο στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί από την Ομάδα Διάσωσης της MOm στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επρόκειτο για ένα νεαρό αρσενικό ζώο, 6-7 μηνών περίπου, σε πολύ καλή διατροφική κατάσταση. Το ζώο έφερε τραύμα στην πλάτη από αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο διέσχιζε τα πλευρά για να καταλήξει στη θωρακική κοιλότητα, τραυματίζοντας έτσι τον πνεύμονα.

Οι ιστολογικές αναλύσεις θα δώσουν στοιχεία για το αν το ζώο πέθανε τελικά από ασφυξία ή εσωτερική αιμορραγία. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο θάνατος προήλθε από το τραύμα που έφερε το ζώο και το οποίο έγινε εσκεμμένα και από κοντινή απόσταση.

Η MOm υπενθυμίζει ότι η μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι σήμερα το πλέον απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης και κατατάσσεται στα είδη που αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.

Δεδομένου ότι το είδος προστατεύεται πλέον από τη νομοθεσία, η οργάνωση επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει όλα νόμιμα και νομικά μέσα που διαθέτει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα