Νέο είδος πεταλούδας πήρε το όνομά του από χαρακτήρα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Νέο είδος πεταλούδας πήρε το όνομά του από χαρακτήρα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών
Saurona triangula © The Trustees of the Natural History Museum, London

Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα νέο είδος πεταλούδας με εντυπωσιακά φτερά. και αποφάσισε να του δώσει το όνομα ενός πρωταγωνιστή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών για να "κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού".

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο είδος πεταλούδας, με μαύρους δακτυλίους στα εντυπωσιακά πορτοκαλί φτερά τους και αποφάσισαν να το ονομάσουν Saurona, εμπνευσμένοι από τον κακό κυβερνήτη της Μόρντορ, Σάουρον, του οποίου το παντοδύναμο φλογερό μάτι έφερε τον τρόμο στη Μέση Γη στον περίφημο Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Τα είδη που προστέθηκαν στο γένος Saurora είναι δύο: Το Saurona triangular και το Saurona aurigera αλλά αναμένεται να ενταχθούν πολλά περισσότερα.

“Οι πεταλούδες δέχονται τεράστιες πιέσεις από την απώλεια οικοτόπων και χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να εντοπίσουμε και να μελετήσουμε νέα είδη πριν τελειώσει ο χρόνος γι’ αυτές”, δήλωσε η Blanca Huertas από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Δίνοντάς τους ασυνήθιστα ονόματα μπορούμε να τραβήξουμε την προσοχή σε αυτό που συμβαίνει στις πεταλούδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο σήμερα”.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρία τέταρτα όλων των ειδών πεταλούδας πιστεύεται πλέον ότι βρίσκονται σε παρακμή, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο απειλούνται λόγω της εκτεταμένης καταστροφής του οικοσυστήματος και της κλιματικής αλλαγής.

“Ουσιαστικά, η ονοματοδοσία τους από βασικούς φανταστικούς χαρακτήρες βοηθάει στο να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των ανθρώπων γι’ αυτά, και αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρησή τους”, πρόσθεσε ο Huertas.

Η ονομασία με το όνομα του Σάουρον είναι κάτι πρωτόγνωρο για τις πεταλούδες, αλλά όχι και για ολόκληρο το ζωικό βασίλειο. Ένα σκαθάρι, ένας βάτραχος και ένας δεινόσαυρος έχουν πάρει επίσης το όνομα του κυβερνήτη της Μόρντορ.

Σημειώνεται ότι δεκάδες ακόμη πλάσματα έχουν πάρει το όνομά τους από χαρακτήρες του Τόλκιν. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Macrostyphlus gandalf, ένα είδος σκαθαριού, το Gollum attenuatus, ένας καρχαρίας, και η νυχτερίδα με τα τριχωτά πόδια του δάσους Moss Forest Blossom Bat της Νέας Γουινέας, γνωστή και με την επίσημη ονομασία Syconycteris hobbit.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα