Νέο "παράθυρο" στο νόμο για τα αυθαίρετα

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ(ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΝΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ)--ΦΩΤΟ Χρηστος Μπονης//Eurokinissi
ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ(ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΝΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ)--ΦΩΤΟ Χρηστος Μπονης//Eurokinissi EUROKINISSI

Τη νομιμοποίηση αυθαίρετων που έχουν χτιστεί παράνομα σε προστατευόμενες περιοχές προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ. Τι καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Όπως σημειώνουν τα "Νέα", με μία φράση που προστέθηκε την τελευταία ώρα, κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε ζώνες προστασίας απαγορεύεται μεν, αλλά μόνον εάν εκεί ισχύει καθολική απαγόρευση της δόμησης (άσχετα από συντελεστές δόμησης ή οποιεσδήποτε άλλες ειδικότερες ρυθμίσεις).

Πρόκειται για την προσθήκη "…εφόσον απαγορευόταν η δόμηση κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης", στην περίπτωση ζζ, της παρ. 3 του άρθρου 23.

Όπως σημειώνει όμως η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς, Θ. Νάντσου, "τέτοια όμως καθολική απαγόρευση της δόμησης ισχύει μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η περίπτωση εε για τους αρχαιολογικούς - ιστορικούς τόπους και προστατευόμενα τοπία".

Για "πρωτοφανές πισωγύρισμα" στην περιβαλλοντική νομοθεσία και στην ήδη αδύναμη περιβαλλοντική πολιτική της χώρας και τη νομιμοποίηση ενός σοβαρότατου πλήγματος για τα σημαντικότερα καταφύγια βιοποικιλότητας, κάνουν λόγο έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σε ανακοίνωσή τους,  οι οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF καταγγέλλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και την πλειοψηφία της Βουλής, ότι "υπονομεύουν την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των πολύτιμων φυσικών βιοτόπων της χώρας. Δείχνουν επίσης πώς δεν επιθυμούν καμία "κόκκινη γραμμή" στη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πληρώνεις και το σώζεις για 30 χρόνια

Τα αυθαίρετα "τακτοποιούν" τους ημιυπαίθριους

Εξετάζουν μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα

SHARE:

24Media Network