Αυτό το πλάσμα δεν είναι “ακέφαλο κοτόπουλο”, είναι το “αγγούρι της θάλασσας”

Αυτό το πλάσμα δεν είναι “ακέφαλο κοτόπουλο”, είναι το “αγγούρι της θάλασσας”
Το αγγούρι της θάλασσας

Ζει στα πιο σκοτεινά βάθη του ωκεανού, αλλά οι επιστήμονες κατάφεραν να το κινηματογραφήσουν για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας μια νέα επαναστατική τεχνική.

Κάποιοι το λένε “ακέφαλο τέρας κοτόπουλο”. Ευρύτερα διαδεδομένο είναι ως… “αγγούρι της θάλασσας”. Η επίσημη επιστημονική του ονομασία είναι “enyphiastes eximia” και μπορεί να μην εξάπτει τόσο τη φαντασία όσο οι δύο άλλες, ωστόσο η εμφάνισή του είναι εντυπωσιακή και αρκετή για να αφήσει τον κάθε παρατηρητή με το στόμα ανοιχτό.

Το απίστευτο αυτό πλάσμα του βυθού, που ζει σε απύθμενα βάθη, φωτογραφήθηκε και κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά χάρη σε μία νέα ειδική κάμερα που δημιούργησαν Αυστραλοί ερευνητές.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκε στο Νότιο Ωκεανό, ενώ μέχρι τώρα νομίζαμε ότι ζει μόνο στον Κόλπο του Μεξικού.

Παρά το γεγονός ότι το “αγγούρι της θάλασσας” δεν μπορεί να κολυμπήσεις, το συγκεκριμένο “ακέφαλο τέρας κοτόπουλο” μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις χάρη στην ανατομία του, σέρνεται στο βυθό για να αναζητήσει την τροφή του και επιπλέει στο νερό.

Όλα αυτά μπόρεσαν να καταγραφούν χάρη στη νέα κάμερα που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Australian Antartic Division. Τα συμπεράσματα των ερευνών τους θα παρουσιαστούν μάλιστα στο συνέδριο Antartic Marine Living Resources αυτή την εβδομάδα που έχει ως αντικείμενο τη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανταρκτικής. Στόχος τους μάλιστα είναι να ασκήσουν πιέσεις να κηρυχθεί προστατευόμενο μέρος αυτής της θαλάσσιας περιοχής που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα