Το λιώσιμο των πάγων δημιουργεί νέο γεωγραφικό άτλαντα

Το λιώσιμο των πάγων δημιουργεί νέο γεωγραφικό άτλαντα

Μεγάλες διαφορές θα έχει η νέα έκδοση του παγκόσμιου άτλαντα του National Geographic στον χάρτη της Αρκτικής λόγω της συρρίκνωσης των πάγων (Vid)

Σημαντικές διαφορές θα έχει η δέκατη έκδοση του παγκοσμίου άτλαντα του National Geographic σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις.

Την  τεράστια διαφορά θα την δούμε στον χάρτη της  Αρκτικής όπου τα στρώματα πάγου έχουν συρρικνωθεί απειλητικά. Από το 1970, οι πάγοι έχουν εξαφανιστεί σε ρυθμούς περίπου 12% ανά δεκαετία.

Σύμφωνα με το National Geographic, για πρώτη φορά οι δημιουργεί του χάρτη θα αλλάξουν τη γραφική αναπαράσταση του φύλλου πάγου της Αρκτικής.

Στους χάρτες θα δούμε δύο είδη πάγου: Τον πολυετή πάγο που θα εμφανίζεται στα λευκά και τον θαλάσσιο πάγο που λιώνει που θα απεικονίζεται ως μια γραμμή.

Την πρώτη πλήρη αξιολόγηση των μεταβολών που υπόκειται το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής παρουσίασε το βρετανικό Κέντρο Παρατηρήσεων των Πόλων και Μοντέλων χρησιμοποιώντας δεδομένα παρατηρήσεων του δορυφόρου CryoSat-2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά πέρα από τους διάφορους μύθους για τους πάγους της Ανταρκτικής: από το 2010 ως το 2013 κάθε χρόνο η Δυτική Ανταρκτική χάνει 134 γιγατόνους πάγου κατά μέσο όρο, η Ανατολική Ανταρκτική τρεις γιγατόνους και η Ανταρκτική Χερσόνησος 23 γιγατόνους.

Η συνολική απομείωση των πάγων ανέρχεται σε 159-160 γιγατόνους ετησίως. 

Πηγή: gizmodo

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Arctic Sea Ice Extent, 1979-2012 From NSIDC

SHARE:

24Media Network