Βουτιά στους Παξούς: Στο Βουτούμι θα ξεχάσεις το όνομά σου

Βουτιά στους Παξούς: Στο Βουτούμι θα ξεχάσεις το όνομά σου
Το Βουτούμι στους Παξούς από ψηλά YouTube

Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμη δίδυμο νησιών στο Ιόνιο. Δείτε τα νερά στο Βουτούμι από ψηλά σε ένα μοναδικό βίντεο drone.

Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, Πολύαιγος ανοιχτά της Κιμώλου, Σίμος στην Ελαφόνησο, Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα, Λιβάδι και Κέδρος στη Δονούσα, Πορί στο Κουφονήσι, Ελαφονήσι στα Χανιά, Σαρακήνικο στη Μήλο, Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία. Και φυσικά, Βρίκα και Βουτούμι στους Αντίπαξους.

Οι παραπάνω είναι μερικές μονάχα από τις παραλίες που έχουμε την τύχη να βρίσκουμε στη χώρα μας, και προσωπικά, έχω αξιωθεί να επισκεφθώ μέχρι σήμερα. Φέτος, το καλοκαίρι μας “έβγαλε” στους Παξούς – Αντίπαξους, το γαλαζοπράσινο μικρό δίπολο του Ιονίου, τα νερά του οποίου – δίχως υπερβολή – θα σε κάνουν να ξεχάσεις ποιος είσαι. Έστω για λίγο.

Προσωπικά, θα έλεγα πως είναι ύβρις μεγαλύτερη και από αυτή του Πενθέα στις Βάκχες (μια παράσταση που είδαμε back to back με το ταξίδι στους Παξούς) το να επισκεφθεί κανείς τους Αντίπαξους με ημερήσια κρουαζιέρα, είτε από τα “απέναντι” τουριστικά θέρετρα, είτε από τον Γάιο, και να αρκεστεί σε αυτό. Αντιθέτως, αν θέλει πραγματικά να απολαύσει τα νερά των Αντίπαξων στην ολότητά τους, θα ήταν καλό να επιλέξει να μείνει για παραπάνω από δύο βραδιές στους Παξούς, οι οποίοι με τη σειρά τους κρύβουν πολλά μυστικά που αξίζουν την αναζήτηση και την πεζοπορία μας. Μυστικά που θα οδηγήσουν σε μια παραθεριστική “κάθαρση”, έναν τελετουργικό εξαγνισμό πριν την επιστροφή στη ρουτίνα.

Παξοί-Αντίπαξοι: Οι 22 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις

Το “αρνητικό” των Παξών: Όλα τα ενοικιαζόμενα καραβάκια αλλά και οι κρουαζιέρες, επιστρέφουν στη βάση του Γάιου ή της Λάκκας μέχρι τις 18.00 το απόγευμα. Από εκεί και μετά, αρκετές παραλίες των νησιών “ανήκουν” στα κότερα, και τα μεγάλα σκάφη. Αν επισκεφθείς το νησί με σκάφος, σίγουρα το βλέπεις διαφορετικά.

Το θετικό των Παξών: Είπαμε, τα διαυγή νερά και οι ήρεμες γωνιές. Οι πλείστες παραλίες που διαθέτει αυτό το πραγματικά, μικρό σε μέγεθος νησί, αλλά μεγάλο σε επιλογές. Ερημίτης, Μαρμάρι, Κηπιάδι, Ορκός, Γαλάζιο και Χαράμι στη Λάκκα, αξίζουν και με το παραπάνω, της προσοχής του επισκέπτη. Και φυσικά, Αντίπαξοι μετά μανίας.

Δείτε το μαγικό βίντεο του Travel Inspiration:

Το “άχαστο”: Το παραδοσιακό καφενείο “Μπουρνάος” για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινά τσίπουρα κλπ κλπ. Στη μέση του νησιού, στη “καρδιά” του, ένα καφενείο ως απαραίτητη στάση.

Ιδανικό σημείο για φωτογραφίες: Η αψίδα του Τρυπητού. Η χαρά του Instagram. Την απολαμβάνει κανείς με τις κρουαζιέρες που βοηθούν τον ταξιδιώτη να αποκτήσει και μια σφαιρική εικόνα για τις σπηλιές και τη πιο άγρια, δυτική πλευρά των Παξών.

Η αψίδα του Τρυπητού NEWS 24/7

Τοπικά εδέσματα: Παστιτσάδα (κοκκινιστό κόκορα με μακαρόνια), μπουρδέτο (ψάρια με πικάντικη σάλτσα), σοφρίτο (μοσχάρι κατσαρόλας με ξίδι, λάδι, κρασί), σαβούρο (μαριναρισμένα ψάρια με σκόρδο σταφίδες και δεντρολίβανο).

Από εκεί και πέρα, μη παραλείψετε να περιηγηθείτε στα χωριά του νησιού. Πέραν της “πρωτεύουσας” του Γάιου, Λογγός και Λάκκα διαθέτουν όμορφες μαρίνες, και μαγαζιά για φαγητό και για βραδινές εξόδους. Και φυσικά για διαμονή (οι αποστάσεις με το αυτοκίνητο είναι πολύ μικρές). Στο Λογγό μη ξεχάσετε να προμηθευτείτε με πράγματα από τον φούρνο στο λιμάνι.

Επίσης, κοντά στο χωριό Μαγαζιά, ο Ερημίτης είναι ίσως η καλύτερη παραλία για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα.

Συνολικά, στους Παξούς η αρχιτεκτονική έχει ξεκάθαρα ενετικά στοιχεία και η τοπική κουζίνα είναι ένα μίγμα ελληνικής και ιταλικής. Το υπόλοιπο νησί αποτελείται από μικροοικισμούς με οικογενειακά τοπωνύμια σε -άτικα, όπως Μπογδανάτικα, Βλαχοπουλάτικα, Ζενεμπισάτικα, Κλωνάτικα, Αντζουλάτικα. Αξίζει άλλωστε να ψάξετε τη πανέμορφη Υπαπαντή στα Ραντάτικα με το καμπαναριό που θα σας χαρίσει μια ιδιαίτερη θέα προς τον όρμο της Λάκκας.

Στους δε Αντίπαξους υπάρχουν λίγα κτίσματα, με τους ντόπιους να ασχολούνται κατά βάση με την αμπελουργία (δοκιμάστε το τοπικό κρασί που πωλείται και στα μίνι μάρκετ των Παξών).

Η Υπαπαντή NEWS 24/7

Παξινός ήρωας είναι ο Γιώργος Ανεμογιάννης, μπουρλοτιέρης και πυρπολητής που έπεσε μαρτυρικά κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, σε ηλικία 23 χρόνων στη Ναύπακτο. Το άγαλμά του δεσπόζει στον Γάιο.

Παρακάτω, μια φωτογραφική γεύση από τα νερά των Παξών και των Αντίπαξων, με τον φακό του NEWS 24/7.

Πλάνο από το Βουτούμι στους Αντίπαξους News 24/7

Αντίπαξοι News 24/7

Αντίπαξοι News 24/7

Αντίπαξοι News 24/7

Παραλεία Χαράμι στους Παξούς News 24/7

Ο Ερημίτης στους Παξούς News 24/7

Η μικρή Βρίκα στους Αντίπαξους News 24/7

Η παραλία του Ορκού NEWS 24/7

Παραλίες στους Παξούς

  • Ερημίτης: Εκπληκτική παραλία στα δυτικά του νησιού που δημιουργήθηκε μετά από κατολίσθηση. Είπαμε, ιδανικό spot για το ηλιοβασίλεμα. Πρόσβαση με βατό μονοπάτι.
  • Ορκός: Από τις πιο διάσημες παραλίες των Παξών με εξωτική ομορφιά. Η πρόσβαση γίνεται από εύκολο μονοπάτι μέσα στο δάσος.
  • Κηπιάδι: Βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Λόγγου και είναι η μεγαλύτερη παραλία των Παξών.
  • Κακή Λαγκάδα: Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Γάιο.
  • Μονοδένδρι: Το Μονοδένδρι είναι η μοναδική οργανωμένη παραλία των Παξών. Βρίσκεται κοντά στον Λόγγο και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και ταβέρνα.
  • Λεβρεχιό: Αγαπημένη παραλία των Παξών, ιδανική για χαλαρές στιγμές και δροσερές βουτιές. Πίσω από την ακτή λειτουργεί ταβέρνα.
  • Μαρμάρι: Βρίσκεται δίπλα από το Λεβρεχιό και έχει κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά. Τα δέντρα προσφέρουν σκιά για τον επισκέπτη, ενώ το κάμπινγκ απαγορεύεται.
  • Μογγονήσι: Στα νότια των Παξών βρίσκεται η νησίδα Μογγονήσι που είναι προσβάσιμη οδικώς. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την περιοχή με σκάφος ή βάρκα.
  • Αυλάκι: Ιδιαίτερη παραλία που θυμίζει ποταμό ή αυλάκι και την προτιμούν οι ντόπιοι. Είναι γνωστή για το άγριο τοπίο, τη μορφολογία και το βυθό της, ο οποίος είναι ιδανικός για καταδύσεις.
  • Πλάκες: Από τις πιο μικρές, ήρεμες και απομονωμένες παραλίες του νησιού.
  • Γαλάζιο: Πρόκειται για μία πανέμορφη, αμμώδη παραλία, που έχει πάρει το όνομά της από τα καταγάλανα νερά της. Βρίσκεται στο άγριο, δυτικό τμήμα του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα. Κάποια από τα καραβάκια που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές, περνούν και από το Γαλάζιο.
  • Πλάνος: Βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού και είναι ιδανική για εξερεύνηση και πεζοπορία.

Υστερόγραφο, αντί επιλόγου: Φτάσαμε στο τέλος του Αυγούστου, αλλά ο Σεπτέμβρης, είναι ίσως η καλύτερη εποχή για διακοπές. Ποτέ λοιπόν δεν είναι αργά, για τα παραπάνω. Γενικές πληροφορίες θα βρείτε στα www.paxi.gr και www.paxos-map.com/el.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα