ΖΑΓΟΡΙ: Το ελληνικό Green Case Study προς την Πράσινη Οικονομία

ΖΑΓΟΡΙ: Το ελληνικό Green Case Study προς την Πράσινη Οικονομία

Όταν μιλάμε για την προώθηση της Πράσινης Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, δεν αποτελεί έκπληξη ότι είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες σήμερα τόσο για την Ευρώπη όσο και για ολόκληρο τον κόσμο.

Η ραγδαία κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η δραστική μείωση της βιοποικιλότητας, αλλά και η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και η αποψίλωση των δασών είναι μερικά μόνο από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν ως απόρροια του σύγχρονου δυτικού μοντέλου, στο οποίο οφείλεται η καταπόνηση του πλανήτη μας. Παράλληλα, η προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του μεγάλου πληθυσμού της γης σε συνδυασμό με την υπερκαταναλωτική τάση του δυτικού πολιτισμού δημιουργούν τεράστιες ενεργειακές ανάγκες.

Για να συνεχιστεί, λοιπόν, η ανάπτυξη της κοινωνίας μας και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η διάρκεια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να εξασφαλιστεί και η επάρκεια των φυσικών πόρων. Και αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο ακολουθώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που θα περιορίζει τα απόβλητα αλλά και θα μειώνει την ανάγκη για άντληση νέων πόρων -με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Το θετικό είναι, βέβαια, ότι οι κύριες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις έχουν ήδη συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός συντονισμένου σχεδίου δράσης και ανάληψης πρωτοβουλιών.

Και για την Ελλάδα, αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα των τελευταίων δεκαετιών τόσο σε ατομικό επίπεδο -εμείς ως καταναλωτές- όσο και σε επίπεδο εταιρικής δραστηριότητας. Και ευτυχώς η ελληνική επιχειρηματικότητα φαίνεται να στηρίζει την πράσινη οικονομία και να αναγνωρίζει την βαθιά ανάγκη αυτής της μετάβασης προς ένα νέο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, που θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων μέσω της ευφυέστερης χρήσης των πόρων. Εξέχον Green Case Study για την χώρα μας αποτελεί η εταιρία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, που δε σταματά να βελτιώνει τις πρακτικές της και να ενισχύει την πράσινη ταυτότητα και την υπεύθυνη περιβαλλοντική της στάση. Θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, στόχος της εταιρίας είναι να προσφέρει σε εμάς τους καταναλωτές το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ στη πιο βιώσιμη μορφή του, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN

Σε μια εποχή, λοιπόν, που η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια παγκόσμια πρόκληση και ένα μείζον ζήτημα που χρήζει δραστικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών από τις εταιρείες και τους καταναλωτές, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ έκανε πρώτη το μεγάλο βήμα στον κλάδο της, λανσάροντας τον Οκτώβριο του 2020 τη νέα σειρά ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-PET).

Η πρωτοβουλία αυτή της εταιρείας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ να κάνει την αρχή και να μειώσει το πλαστικό στις συσκευασίες της κατά 30% -δηλαδή σε ποσοστό 5% μεγαλύτερο από εκείνο που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (25%)- και μάλιστα 5 χρόνια νωρίτερα, αποδεικνύει την ευθύνη που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη εταιρία στον κλάδο της στη χώρα μας, που έχει πιστοποιήσει το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για την παραγωγική διαδικασία των υλικών συσκευασίας r-PET, από τον κορυφαίο φορέα επιθεωρήσεων – πιστοποιήσεων στην Ελλάδα TÜV HELLAS (TÜV NORD). Η πιστοποίηση αυτή εγγυάται πως η εταιρεία χρησιμοποιεί πιστοποιημένο ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET υψηλής ποιότητας, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις για το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας για όλα τα προϊόντα της.

Βιώσιμη Δόμηση

Η ενέργεια ΖΑΓΟΡΙ GOGREEN δεν αποτελεί όμως τη μοναδική δράση της εταιρίας προς την βιωσιμότητα και την αειφορία. Στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και κατ’ επέκταση την προστασία του περιβάλλοντος, μειώνει συνεχώς το ενεργειακό της αποτύπωμα και ελαχιστοποιεί τις εκπομπές CO2.

Ειδικότερα, η εταιρία είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (αποβλήτων) καταβάλλοντας τα σχετικά τέλη, ενώ σε ετήσια βάση αποδίδει περιβαλλοντικά τέλη για κάθε φιάλη που παράγει. Τέλος, η εταιρία έχει αντικαταστήσει το σύνολο του φωτισμού των εγκαταστάσεών της με οικονομικές λάμπες LED, ενώ εφαρμόζει τεχνολογία χρήσης υβριδικών καυσίμων για το μεταφορικό της στόλο με ταυτόχρονη μελέτη μείωσης του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα. Και όλα αυτά με τη συνεχή δέσμευση για τη συνεχή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αειφόρα χρήση πόρων και την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Και αυτή είναι απλά η αρχή γιατί η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ το καλό το έχει μέσα της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα